Prethodni članak
Sljedeći članak

Premala cijena mlijeka bacila seljake na koljena

CIJENA MLIJEKA Dvije najveće mljekarske industrije povisile cijenu mlijeka za nekoliko lipa, a mljekarima koju su od prošle godine dio krava dali u klaonicu to je samo kap u moru.


Dvije najveće mljekarske industrije Dukat i Vindija od 1. listopada su svojim kooperantima povećale cijenu litre mlijeka za 15 lipa. Većina zagorskih mljekara ističe kako je tih 15 lipa, kap u moru, a veliki krediti, skupa nafta, sušna godina i naposljetku premala cijena mlijeka bacili su seljake odavno na koljena.

Mladi poljoprivrednik Anđelko Kiseljak iz Straže Krapinske hrani 18 krava i 35 potmladaka i godišnje Dukatu daje 94.000 litara mlijeka ( 200-300 litara dnevno), a ova 'sića' mu ne pomaže.

Mlijeko kao političko pitanje

- Dali su na 15 lipa, a uzeli 40 lipa i to u posljednja četiri mjeseca. Uzimali su 'stiha' od 8 do 12 lipa. To je totalno neozbiljno, a oni smatraju da su široke ruke. Upravo zbog tih gubitaka prošle godine smo dali 9 krava na klanje, te smanjili proizvodnju za 1/3 trećinu. Nema šanse da prosperiramo. Nama ništa drugo ne pomaže, nego da se vrati cijena za litru mlijeka kakvu ima 27 europskih država. Cijena mlijeka trebala bi biti od 3, 60 do 4 kune, a meni je Dukat za prošli mjesec platio 1, 82 lipe, plus 50 lipa državnog poticaja koji kasni – rekao je mladi krapinski proizvođač.

Uzgoj krava i proizvodnja mlijeka Kiseljaku nije osnovna djelatnost, bavi se i stolarijom. Kaže, da je to sva sreća. Naglasio je da je cijena mlijeka postala političko pitanje, ne samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu.

Kredit u švicarcima

- Imam kredit za traktor u švicarskim francima pa mi je rata od 3.000 jedno vrijeme bila i 5.000 kuna – rekao je Kiseljak koji razmišlja i da mlijeko isporučuje domaćoj mljekari Veronika koja je najavila proširenje kapaciteta, a time i proizvodnju. Naime, nije vezan za Dukat kao pojedini mljekari koji su se prilikom dizanja kredita za farme obvezali da će Dukatu isporučivati mlijeko i sad su taoci mljekara.

- Dvadeset godina zanemarivanja sektora stiglo je na naplatu i bojim se da će se sve urušiti. Jedini spas vidim u ulasku u EU kada će mlijeko postati skuplje i moći ćemo ga izvoziti van. Naravno, ne sam, jer to su premale količine, ali kada bi se nas tridesetak mljekara udružilo i mlijeko bi mogli izvoziti. S obzirom da kvalitetu imamo, kupca ćemo pronaći – optimistično je zaključio mladi mljekar, jedan od rijetkih koji previše ne 'kuka' već realno gleda na stvari i bori se za svoj kruh. 

Cijena mlijeka se smanjila, a ostali troškovi 'vinuli' se u nebo

Kiseljak kaže kako je 2003. godine cijena mlijeka bila 2, 06, a državna premija 1, 10 kuna. - Danas je cijena mlijeka 1, 82 za I. klasu. Gorivo je bilo 2, 30 kuna, a danas 6, 50. Soja 1, 80, a sada najjeftinija preko 5 kuna. Gnojivo prije 9 godina 48, 50, sada 200 kuna. Uz to su nam  povećali parametre pa od našeg mlijeka mogu napraviti više litara zbog veće količine suhe tvari - usporedio je Kiseljak.

Još članaka iz "Business"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program