Prethodni članak
Sljedeći članak

Predsjednici Republike Hrvatske i Republike Slovenije otvorili most na Sutli

Predsjednici Republike Hrvatske i Republike Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk danas su svečano otvorili most preko


Predsjednici Republike Hrvatske i Republike Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk danas su svečano otvorili most preko rijeke Sutle između Huma na Sutli u Hrvatskoj i Rogateca u Sloveniji, čime je izravno povezan krug tvornice stakla Vetropack Straža na hrvatskoj strani sa skladištem tvornice koje je na slovenskoj strani.

Službeno otvaranje mosta uspješan je završetak višegodišnjih nastojanja da se postigne najkvalitetnije rješenje oko osiguranja odgovarajućeg skladišnog prostora jedinog proizvođača staklene ambalaže u Hrvatskoj, a upriličeno je u povodu 150. obljetnice postojanja tvrtke.

Predstavnici tvornice Vetropack Straža i slovenske općine Rogatec još su 2002. godine našli rješenje za skladište Vetropacka, koje se nalazilo u općini Rogatec i do kojega su djelatnici tvornice dolazili preko graničnog prijelaza Hum na Sutli-Rogatec. Rješenje je predviđalo zamjenu zemljišta koje je u vlasništvu Vetropacka za drugo zemljište, također u općini Rogatec, ali koje je općina trebala dovesti u tu funkciju, kako bi tvrtka svoj proizvodni krug mogla u potpunosti ograditi te granične formalnosti obavljati samo onda kad je stvarno riječ o izvozu proizvoda.

Nakon što su dvije općine (Hum na Sutli i Rogatec) između sebe postigle sve potrebne dogovore, a nadležna tijela dviju država izdala potrebna rješenja i dozvole, na slovenskoj strani rijeke Sutle, točno preko puta tvornice, izgrađeno skladište gotove robe Vetropacka, veličine 23.000 m2, koje je u potpunosti ograđeno. Novosagrađeni most nalazi se u krugu tvornice s jedne strane granice, odnosno skladišta s druge strane granice i cijeli kompleks povezuje u jedinstveni tvornički krug Vetropacka.

Ove godine obilježava se 150 godina proizvodnje stakla u Humu na Sutli koja je započela 1860. kad je njemački industrijalac Michael von Poschinger u Straži izgradio malu šumsku staklanu u kojoj su se proizvodile boce za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini.

To je bio početak, a stoljeće i pol poslije Vetropack Straža bavi se proizvodnjom širokog spektra staklene ambalaže za vina, alkoholna pića, sokove, mineralne vode, prehrambene i mliječne proizvode. Sastavni dio švicarske grupe Vetropack Holding od 1996., tvrtka u Humu na Sutli ima proizvodne pogone s trima staklarskim pećima i 11 proizvodnih linija, nominalnog kapaciteta od 250 tisuća tona ambalažnog stakla godišnje.

Tvornica stakla, koja je krajem 2009. zapošljavala 620 ljudi, jedan je od važnih izvoznika na susjedna tržišta, odnosno Sloveniju, Italiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i druge zemlje jugoistočne Europe. U prošloj je godini tvrtka ostvarila ukupni prihod od 680 milijuna kuna i investirala 56 milijuna kuna u opremanje proizvodne linije, transport, sortirnicu, skladišne objekte i cestovnu infrastrukturu.

Izvor: Dnevnik.hr

Još članaka iz "Business"

Facebook