Prethodni članak
Sljedeći članak

Koje će vještine biti potrebne da se zaposlite u 2015. godini?

Danas smo svi svjesni činjenice da fakultetska diploma nije sigurna ulaznica u svijet rada. Sigurno pomaže, ali nije jamstvo.


Danas smo svi svjesni činjenice da fakultetska diploma nije sigurna ulaznica u svijet rada. Sigurno pomaže, ali nije jamstvo.

Poslodavci su sve više prilikom zapošljavanja koncentrirani na meke vještine (soft skills) kao što su timski rad ili komunikacijske vještina.

NACE (The National Association of Colleges and Employers) je nedavno objavila rezultate istraživanja unutar kojeg su poslodavce ispitivali o vještinama koje su im prioritetne prilikom zapošljavanja. Lista od deset odlika i vještina koje najbolje kotiraju kod poslodavaca, poredanih po bitnosti, izgleda ovako:

1. Sposobnost rada u timu
2. Sposobnost donošenja odluka i rješavanja problema
3. Sposobnost verbalne komunikacije s ljudima unutar i izvan tvrtke
4. Sposobnost planiranja, organiziranja i određivanja prioriteta
5. Sposobnost prikupljanja i analiziranja informacija
6. Sposobnost analiziranja kvantitativnih podataka
7. Tehnološka znanja vezana uz posao
8. Rad u pojedinim softverima
9. Sposobnost pisanja izvješća
10. Sposobnost utjecanja na druge

Primijetit ćete da se među prvih pet nalaze meke vještine, odnosno one vještine koje svjedoče u korist suradnje i komunikacije unutar radnog kolektiva.

U drugoj polovici se nalaze specifični setovi vještina, kao što su analitički mindset, rad na računalu i slično. Danas svjedočimo sve većem stupnju digitalizacije i bez računalnih znanja i razumijevanja podataka teško da se možemo probiti na tržištu rada.

Zaključak: u 2015. godini razmislite kako da uključite meke vještine u životopis te se usmjerite na vlastitu socijalnu i emocionalnu inteligenciju

Još članaka iz "Business"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program