Prethodni članak
Sljedeći članak

Još jedna lista srama važna za građane bit će objavljena tek od srpnja

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavljivat će podatke koji su usklađeni s nalazima Porezne uprave...


Iako je ministar rada i mirovinskog sustava još sredinom ožujka najavio kako će najkasnije do početka svibnja na mrežnim stranicama ministarstva objaviti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, na to će se još malo pričekati.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavljivat će podatke koji su usklađeni s nalazima Porezne uprave koja i proizlaze iz JOPPD obrazca, jedinstvenog obrasca o primicima i obveznim doprinosima i porezima, koji se primjenjuju od ove godine.

Već kada je informacija o objavi poslodavaca koji ne isplaćuju plaće na mrežnim stranicama ministarstva rada objavljena, bilo je jasno da to ministarstvo ne može provesti, odnosno da podaci koji bi se dobili iz inspekcijskih nadzora ne bi bili cjeloviti. Za širu sliku je naime zadužena Porezna uprava, koja je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak dobila mogućnost javne objave poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, piše Novi list.

Ništa prije srpnja

Kako se JOPPD obrazac, koji bi trebao dati cjelovitiju sliku o svim isplatama, primjenjuje od početka godine ne može se očekivati da će nova 'lista srama' s poslodavcima koji ne isplaćuju plaće biti objavljena prije srpnja. Na toj bi se listi nalazili porezni obveznici, odnosno poslodavci koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od pola godine na propisanim izvješćima iskazali samo obračun doprinosa.

Još članaka iz "Business"

Facebook