Prethodni članak
Sljedeći članak

Irena 16 godina štedjela u dobrovoljnom fondu, no neugodno se iznenadila kad je pogledala stanje računa...

sve je bilo super do početka rata u Ukrjini...


Zagrepčanka Irena, koja je 2006. godine počela štedjeti u jednom od osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF), neugodno se iznenadila jer joj je pao iznos koji je uštedjela. U posljednje dvije godine uplaćivala je po 700 kuna mjesečno za sigurniju starost, kako je rekla za portal Mirovina.hr.

“Budući da sam imala otvorenu stranicu sa svojim podacima, mogla sam u svakom trenutku vidjeti koliko je novca na računu. Bila sam jako zadovoljna jer bih na kraju dobila i državni poticaj. Sve je bilo super do početka rata u Ukrajini, tada je prinos baš počeo padati”, ispričala je.

Od siječnja do srpnja ove godine prinosi na njenom računu su pali za više od 3.000 kuna. U protekla dva mjeseca prinos joj je počeo ‘skakati’. Nakon kratkog razdoblja oporavka, u samo tjedan dana je ponovno izgubila oko 1.000 kuna. Posljednjih dana ponovno primjećuje pad na svom računu.

Stoga razmišlja da povuče svoja sredstva ako prinosi i dalje budu padali.

“Fond nisam kontaktirala. Što bi mi rekli, da su ulaganja uvijek rizik? To znam i sama i pristala sam na te uvjete. To je sve sreća. Kakva je situacija u svijetu, dobro da mi i ovo ostane. Da sam ljutita, jesam, ali tko me pita. Sve ovisi o tome kako će se stvari razvijati. Samo mi je žao što je to ipak moja mirovina, a netko to gleda kao novac kojim mešetari na burzi ili što već”, rekla je.

“Svako ulaganje u vrijednosnice, neovisno o njihovoj ‘klasi’, nosi određeno svojstvo rizika volatilnosti kretanja cijena, posljedično prinosa, odnosno cjelokupnog rizika”, kako objašnjava ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić.

“S obzirom na to da je kretanje cijena ili prinosa vrijednosnica u koje ulažu društva koja upravljaju DMF-ovima na tuzemnom ili inozemnim financijskim ili tržištima kapitala podložno utjecajima društvenih, ekonomskih i korporativnih ostvarenja poslovanja, uvjeta i ostalog, prisutna je volatilnost i slijedom toga na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini imamo različita ostvarenja prinosa ili gubitaka od ulaganja. Dakle “dobitak ili gubitak DMF-a” izražena je vrijednost pozitivnog ili negativnog prinosa ukupnog fonda, odnosno vrijednosti udjela pojedinog člana, izraženog na određenom vremenskom periodu”, objašnjava Japunčić.

Još članaka iz "Business"

Facebook