Prethodni članak
Sljedeći članak

Hoće li božićnice u zagorska poduzeća?

Prema istraživanju agencije Moj posao božićnicu u odnosu na prošlu godinu očekuje deset posto manje građana, a isto tako


Prema istraživanju agencije Moj posao božićnicu u odnosu na prošlu godinu očekuje deset posto manje građana, a isto tako i manji iznos. Najsigurniji da će je dobiti su oni zaposleni u državnim upravama, a najmanje zaposleni kod privatnika. Državnim službenicima pripada iznos od 1.250 kuna, no Šukerova zadnja bila je 625 kuna božićnice, jer više državna blagajna ne može podnijeti. Po principu, uzmi lili ostavi!

Koliko su naše zagorske firme darežljive ovisit će o tome koliko ih je kriza pogodila, no većina firmi iznos ili uopće podatak hoće li je isplatiti krije kao zmija noge. Nije li lakše priznati da nema novaca, bar to ova resecija opravdava?!

Vetropack Straža iz Huma na Sutli, veliki proizvođač ambalažnog stakla i ove će godine svojim zaposlenicima isplatiti božićnicu - Od 1.1. 2007. sklopljen je kolektivni petogodišnji ugovor, te se svake godine božićnica povećava za 200 kuna. Ove godine zaposlenici će dobiti 3.800 kuna bruto – rekla je Zvjezdana Korbar, zadužena za odnose s javnošću u Vetropack Straži.

Tondach Bedekovčina koja se bavi proizvodnjom i prodajom crijepa svojim je zaposlenicima isplaćivala pozamašne božićnice. Ipak je to tvrtka koja djeluje u sastavu austrijskog koncerna Gleinstatten i zapošljava veliki broj radne snage. Ove godine uz plaću božićnicu radnici nisu dobili, no ona će biti isplaćena u prvom mjesecu i bit će na prošlogodišnjem nivou, u iznosu 50 posto od mjesečne plaće - rekla je Marica Kesak, članica Uprave Tondacha.

M-profil iz Zaboka, poduzeće koje se bavi proizvodnjom panela, žičanih mreža, geotekstila i čeličnih nosećih konstrukcija, također nagrađivana tvrtka, gazela, još uvijek pregovara hoće li isplatiti božićnicu, kao i Vlada. Kolike će božićnice isplatiti svojim zaposlenicima naše zagorske gazele?

Podsjetimo, od deset nagrađenih tvrtki, tzv. gazela, priznanja za najbrži rast i transparentno poslovanje dobile su četiri zagorske tvrtke: Geotehnička tvrtka Geo Jet iz Svetog Križa Začretja, građevinsko poduzeće Konstruktor iz Zlatara, Limovi i konstrukcije iz Krapine, te Javorić transporti iz Huma na Sutli. U Konstruktoru nam nisu htjeli davati nikakve izjave u vezi isplate božićnica. Do direktora Geo Jeta nismo uspjeli doći, a njegova zaposlenica nije nam htjela davati izjave.

Poduzeće Transporti Javorić božićnice će svojim zaposlenicima isplatiti. Direktor Zvonko Javorić nije se htio izjasniti u kolikom iznosu, no naglasio je kako je važnije od toga da njegovi zaposlenici uvijek dobiju plaću 15.- tog u mjesecu, te da također čitavu godinu dobivaju 'strahovito' puno bonusa i nagrada. Kako se dalo zaključiti iz razgovora s njim, ukoliko njegovi zaposlenici cijene njega, cijeni i on njih. No, pita nije li ga Obrtnička komora pri dodjeli nagrada u Pregradi zaboravila, a isto tako nakon primanja kod župana, ništa se nije promijenilo, vrata su ostala zatvorena, kaže. Recesija ga ne muči, pa dodaje, daj Bože da potraje još pet godina, jer nikad nisu tako dobro poslovali.

Zaposlenici KZŽ dobili su po 1.000 kuna božićnice, a župan Siniša Hajdaš Dončić i zamjenica župana Sonja Borovčak svoju će božićnicu donirati dječjem vrtiću i jaslicama Uzdanica u Zlataru, čiji zaposlenici rade bez plaća već mjesecima.

Još članaka iz "Business"

Facebook