Prethodni članak
Sljedeći članak

Država otkupljuje stanove za branitelje


Saga o novim stanovima u Humu na Sutli, čini se, ipak će doživjeti sretan završetak. Ministarstvo branitelja preko resSaga o novim stanovima u Humu na Sutli, čini se, ipak će doživjeti sretan završetak. Ministarstvo branitelja preko resora građevine pismeno je najavilo kupnju 7 stanova za smještaj hrvatskih branitelja čime će se okončati dvogodišnja agonija neuspješnih pokušaja prodaje prvih kvadrata u Humu na Sutli nakon četvrt stoljeća duge pauze.

Dugih 25 godina Hum na Sutli čekao je novu stambenu zgradu. Od 1989. čekao se i završetak gradnje zgrade Doma zdravlja koja je napuštena propadala. Pritisnuta građanima, gospodarskim subjektima te zdravstvenim radnicima,

Općina odlučuje jednim udarcem riješiti sve probleme. Ulaže se novac u završetak zgrade, pa prije dvije godine Hum na Sutli dobiva novih 12 stanova nad modernom ambulantom. No, kad se slavodobitno «otvorio šampanjac» ubrzo se shvatilo da je gorkog okusa.

Prodan tek jedan stan

Iako se u anketama pred početak gradnje 30 obitelji izjasnilo da žele kupiti stan, a prema riječima općinskog načelnika Božidara Brezinščaka Bagole, vlast je već razmišljala kako utvrditi prioritete prilikom prodaje, na tržištu su stanovi doživjeli pravi fijasko. Po 1200 eura za četvorni metar tek se jedna domaća profesorica odlučila za kupnju općinskih «kvadrata».

Da stvar po općinare bude teža, rukovođeni velikim interesom pred početak gradnje za velikim stanovima u zgradi ne nedostaje prostranih stambenih jedinica. Sagrađeno je čak 9 trosobnih i 1 četverosobni stan.

– Građani su u anketama izražavali želju baš za velikim stanovima u kojima će obitelji imati dovoljno prostora za kvalitetan život pa smo ih odlučili poslušati – ispričao je općinski načelnik Bagola.

Ni pad cijena nije pomogao

Uvidjevši da po 1200 eura stanovi ne pronalaze vlasnike, općinari angažiraju stručnjake Zagrebačke banke da procijene novu realnu cijenu za tržište. Ekipa ZANE nekretnina ruši kvadrat na oko 1000 eura, ali odaziv je opet katastrofalan. Niti jedan stan ne pronalazi kupca.

Općinari ponovno spuštaju ljestvicu i dolazi se na licitacijsku cijenu od 900 eura po «kvadratu», ali ni na licitaciju se ne javlja nitko. – Zamislite da smo odmah išli na ovu cijenu, pa svi bi nas politički napali da smo loši gospodari jer ne zarađujemo na ovom projektu, iako u državi vlada prava jagma za društveno poticanom stanogradnjom – objašnjava Bagola.

Uvidjevši da od prodaje u «vlastitom dvorištu» neće biti ništa, paralelno s pokušajima trgovine na domaćem terenu, općinari se javljaju na natječaj Ministarstva branitelja koje traži stanove za rješavanje stambenih pitanja građana koji su «krvarili» za Hrvatsku.

Posao procjene vodi Ministarstvo graditelja koje prošlog tjedna u Hum šalje pismo kojim obavještava Općinu «da se može zaključiti kupoprodajni ugovor za 7 stanova po licitacijskim cijenama i to u 2 rate plaćanja bez kamata».

Od Huma Sutli traži se i brz odgovor u 2 dana, a takav je dopis potpisao državni tajnik Aleksander Russo. Općina odgovara na vrijeme s tim da bi željela 70 posto novca unaprijed kako bi namirila neisplaćene izvođače radova koji prijete tužbom zbog duga od nešto više od milijun kuna.

Neprodana 3 najveća stana

Najveći stanovi koje prema pravilniku zbog «previše» kvadrata Ministarstvo ne može otkupiti Općina namjerava ponuditi svim Humskim gospodarstvenicima. - Poslat ćemo cirkularna pisma s ponudama po ovim niskim cijenama jer stanovi su mislim odlična prilika za gospodarstvenike. Opremljeni su etažnim grijanjem, protuprovalnim vratima, imaju pogled na Europsku uniju, svaki ima parkirno mjesto, pa smatramo da bi bili dobri za urede, odvjetničke kancelarije ili informatički posao – zaključio je Bagola.

Još članaka iz "Business"

Facebook