Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Sesvete

Kako su u zagorskim domovima tekle pripreme za veliki svetak, blagdan Svih svetih, pomno smo slušali kad nam je o tome pričala hraščinska baka Ivka.

Kako su u zagorskim domovima tekle pripreme za veliki svetak, blagdan Svih svetih, pomno smo slušali kad nam je o tome pričala hraščinska baka Ivka.

- Prve da se razmeme, Sesvetu su na Dan mrtvih, a dušni dan je drugoga studenoga. Tuo velim jer ljudi pune put znaju zmijiešati te dva dane. Negda sme na te dva dane bili na gruoblju, a vu zadnje vrijieme ide se same na Sesvete. Si sveti su najvekši svetek jer onda si sveci imaju svuoj guod, a duše naših dragih šteri počivaju pod zemljicu svetkuju drugi dan jedanajstoga meseca - pojašnjavala je baka. Da li se i nekad kupovalo cvijeće kao danas, pitali smo baku.

- Male šte bi kupuval cvijeće ... A nije ga biel ni gde kupiti, same vu vekši gradi, Zagrebu ili Varaždinu. Mi bi, gazdarice, na vrtu znale zasaditi sesvetske ruože i onda bi ž njimi več par danof predi Sesvet kitile grobe. Neštere su i znale od svile ruože delati i slagati z zelenjavu vu košarice, štere su se iste tak doma plele. Denes, pak, sesvetske ruože skore nišči doma nema već same sedu na auto, zemeju peneze s altomata i kupiju kaj im srce poželi. Same penezeke treba zaslužiti i čuvati, a cvečari dereju ove dane za poludeti - smijala bi se baka.

Za blagdana Svih svetih u Zagorju se zadržao i neobičan običaj označavanja kredom za posjeta groblju.

- Furt se krajdale po kaputi. I dekle bi bile žalousne ak ju na Sesvete dečke šteri je se dopada nije zakrajdal. Če te je dečke zakrajdal, značiele je da ti se dopada i da s tuobu ima ozbiljnu nameru. Do toga se negdar pune držale i dečki su se znali tuči kak stekli gda su dime z gruoblja išli, če su istu pucu zakrajdali - govorila je baka.

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju (uočen je pas) na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između graničnog prijelaza RUPA i naplatne postaje RUPA, a od predmeta na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela ČELINKA i BRISTOVAC u smjer...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program