Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Na fašenjek se ijeju krvavice

Što se nekad radilo na fašnik, dan poslije – na Pepelnicu, znala je naša hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka.

Pred nama je za mnoge željne dobre zabave najiščekivaniji dan u godini. Naravno, riječ je fašniku ili maskenbalu koji je ovaj utorak kad će mnogi staviti maske na lice i barem se na jedan dan pretvoriti u lik iz svojih snova.

Što se nekad radilo na fašnik, dan poslije – na Pepelnicu, znala je naša hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka.

- Za fašenjek se par danof priređuvala hrana kak da su male gosti jer od toga datuma nastupljuje korizma gda treba pune menje mrsiti i predavati se užitkom. Zate je na fašenjek furt bil pun stol, od sakojkakavoga mesa do kolača, vina i malinovca - prisjećala se baka.

Na fašnik su naši stari s posebnim tekom blagovali krvavice.
- Šte na fašenjek još za dane poije krvavice s pravu ječmene kašu, te bu cijile lete žive sretne i bez bolesti. Šte je imel buhe, vuši ili tekuti, na fašenjek je muoral jesti krvavice z zeljem, i se tuo zalejati z kupicu pive. Oni šteri su šteli počrneti te lete, a da ih sunce ne speče, na fašenjek bi pili friške kravlje mlijieke - savjetovala je baka.

A kakav je to običaj bacanja hrane peradi na fašnik, bilo smo radoznali.
- Prvi štrukelj, zlijievka, buflin, kraflin ili palačinka šteri su se spekli na fašenjek, muorali su se hititi čučicami da ih pokljuju da te lete nej bolest ni druga napast imijiela vlast nad družinu vu hiži te lete. A voda vu štere se na fašenjek kuhale zelje, čuvala se za Pepelnicu da bi z nju guole noge poškropili da nas te lete nej kača vu polju, gorica, krej potoka ili vu šume fpičila - govorila je baka.

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program