Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Kak se obleči za Vuzem?

Kako su se naši stari priređivali za Uskrs, najbolje je znala hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka.

Nekad su u Zagorju, a što se poštuje i danas, na Veliki četvrtak od podneva prestajali svi radovi na zemlji. Zašto je tomu tako i kako su se naši stari priređivali za Uskrs, najbolje je znala hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka.

- Znale se da si posli na polju i vu gorica staju na Veliki četrtek prije puoldan. Od onda nije smeti vu zemlje rovati jer je tam tijele Isusa Krista i zemlja se ne sme dirati jer je tuo grijieh. Gazdarice se od onda spravljaju za velike dane, peču se mlinci, gledi se štera se pu piščetka zaklala i koji komad šunjek se bu del kuhat - savjetovala je baka.

A iako su Zagorci nekad bili u prosjeku puno slabijih finanacisjkih mogućnosti nego danas, za Uskrs bi se stavilo najbolje na sto.

- Na Vuzem je najglavneši obrok froštukelj. Za froštukelj se ije blagoslavljena hrana: kuhana šunjka, jajca, ren, mladi luk i kolač. K semu tomu paše kupica domačega vina, pive, a za decu malinovec - rekla bi baka.

Za najveći kršćanski blagdan treba lijepo urediti kuću, a i staviti najljepšu opravu na sebe.

- Hiža muora biti jake vređena, na stuolu novi stuolnjak zvezen z piščanci i pisanicam. Na podu ne sme biti ni jedne smeti i se treba biti friške oprane i spieglane. Deca mouraju dišati i imeti najlepše haljinice i lače na sebe, a žejnske trebaju bitu vu beline, ali je dobre i da nekaj na sebe imaju boje ljubičic. Ljubičasta je boja za najvekši svetek i rubače te boje oblače sam za posebne cajte - mudrozborila je baka.

Facebook