Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Kak se obleči za Vuzem?

Kako su se naši stari priređivali za Uskrs, najbolje je znala hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka.

Nekad su u Zagorju, a što se poštuje i danas, na Veliki četvrtak od podneva prestajali svi radovi na zemlji. Zašto je tomu tako i kako su se naši stari priređivali za Uskrs, najbolje je znala hraščinska baka Ivka, pučka prognozerka.

- Znale se da si posli na polju i vu gorica staju na Veliki četrtek prije puoldan. Od onda nije smeti vu zemlje rovati jer je tam tijele Isusa Krista i zemlja se ne sme dirati jer je tuo grijieh. Gazdarice se od onda spravljaju za velike dane, peču se mlinci, gledi se štera se pu piščetka zaklala i koji komad šunjek se bu del kuhat - savjetovala je baka.

A iako su Zagorci nekad bili u prosjeku puno slabijih finanacisjkih mogućnosti nego danas, za Uskrs bi se stavilo najbolje na sto.

- Na Vuzem je najglavneši obrok froštukelj. Za froštukelj se ije blagoslavljena hrana: kuhana šunjka, jajca, ren, mladi luk i kolač. K semu tomu paše kupica domačega vina, pive, a za decu malinovec - rekla bi baka.

Za najveći kršćanski blagdan treba lijepo urediti kuću, a i staviti najljepšu opravu na sebe.

- Hiža muora biti jake vređena, na stuolu novi stuolnjak zvezen z piščanci i pisanicam. Na podu ne sme biti ni jedne smeti i se treba biti friške oprane i spieglane. Deca mouraju dišati i imeti najlepše haljinice i lače na sebe, a žejnske trebaju bitu vu beline, ali je dobre i da nekaj na sebe imaju boje ljubičic. Ljubičasta je boja za najvekši svetek i rubače te boje oblače sam za posebne cajte - mudrozborila je baka.

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju (uočen je pas) na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između graničnog prijelaza RUPA i naplatne postaje RUPA, a od predmeta na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela ČELINKA i BRISTOVAC u smjer...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program