Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Šte kašlje, muora jesti kuhani črni luk i med

Iako je vjerovala klasičnoj medicini i iznimno cijenila doktore, naša je hraščinska baka Ivka znala recepte protiv gotovo svake bolesti.

Iako je vjerovala klasičnoj medicini i iznimno cijenila doktore, naša je hraščinska baka Ivka znala recepte protiv gotovo svake bolesti. Evo nekih od savjeta iz narodne medicine.

- Šte pune kašlje i kašelj mu nikak nebre stati, muora zeti glavicu črnoga luka z lupinu, narezati ga na kolute i kuhati vu puol litre vode. Gda luk zakipi, treba ga sneti z špatera i pustiti da se oladi. Onda se vu te denu 2 ili 3 žilece meda i tuo se tople popije. Gda te boliju prsa, onda nastrugani domaći hren pomijiešaš z medom, i tuo tak da na jenu žličicu hrena idu dvije žličice meda. Tuo se uzima par danof i saki dan se napravi friška medicina - savjetovala je baka.

Baka je znala i dobar lijek protiv rana na koži.
- Šte ima rane po kuože, treba vu tanjereku zmijiešati šenične melje i med. Onda se tuo razmaže na lanenu krpu i z tijim previjaju rane. Oblog se mijienja dvaput na dan. Šte pak ima čire po tijelu, mora si zmijiesiti posebne tijieste. Zeme se male meda, hržena melja, žumanjce od jajca, šafran i kuora kruha. To se zmijieša i meče na čire - rekla je baka.

Mudra je starica imala i recept za slabokrvne.
- Zeme se šaka suhih črešenj z koščicama i tuo se ztuče vu drvene posude. K tomu se doda šaka gumilice (kamilica). Onda se se tuo sipa vu lonec vu kojemu je liter i poul friške zdenčje vode. Gda tuo napuol zavri, sneme se s špareta i precedi. Vu precijieđenu vodu vlieje se puol litre staroga črnoga vina i frtalj kile šumskoga meda. Onda se tuo tople pije dvaput, triput na dan po puol kupice - preporučila je baka.

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju (uočen je pas) na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između graničnog prijelaza RUPA i naplatne postaje RUPA, a od predmeta na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela ČELINKA i BRISTOVAC u smjer...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program