Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Bolje dešč nek megla

Naša hraščinska baka radije je gledala u kalendar nego u nebo govoreći o (ne)vjerojatnostima pučke prognoze.

Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana, najčešće je pitanje koje si postavljamo i odgovor tražimo gledajući u nebo. Naša hraščinska baka radije je gledala u kalendar nego u nebo govoreći o (ne)vjerojatnostima pučke prognoze.

- Sveti Luka (18.10.) z snegom nafruka. Je, kad prejde sredina desetuga meseca i mine Luka, nije se začuditi gda duojde mrzlovina i snijieg počne poprhavati. Zate šte nije drv z šume dopeljal, ne znam kaj još čaka. Da mu se zanuofta vu šume - upozoravala je baka. Drugi klimatski važan dan u listopadu je 21. listopada, na spomedan Uršule.

- Kaj Uršula donese, takvu i jesen ponese. Obične je tuo vrijeme gda more početi i martinjske lete. Zate je te dan, na Uršulu, jake nepredvidiv. Same da ne bude megla, negdar su govorili naši stari. Jer je megla, znaš, gorša i od mokruga snega. Oni ti se kak reuma vu kosti zavleče i ne da sunjčecu ni da nuos pomoli. Bolje dešč nek megla - odlučna je bila starica. Što se nekada radilo za sve dužih jesenskih večeri, zanimalo nas je.

- Babe su navijiek imel posla gda su došle z vuna: krpale bi luknje na lača i štumfi, pogotove dečecom, našivavale bi, štrikale, spravljale jele za drugi dan, mijiesile kruh i pomagale dece da napišu zadaću. Pitaj me kaj su onda muški delali (smijeh). Oni su se dobre znali zmeknuti i prejti klijeti ili vu pelnicu probati šte ima bolši mošt. Onda bi dime i četverič znali dujti, ali to pune nikoga nije brigale jer je male šte išel na šift tak da su druge jutre mogli i male dukše pospati - slijegala je ramenima baka.

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju (uočen je pas) na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između graničnog prijelaza RUPA i naplatne postaje RUPA, a od predmeta na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela ČELINKA i BRISTOVAC u smjer...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program