Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Bolje dešč nek megla

Naša hraščinska baka radije je gledala u kalendar nego u nebo govoreći o (ne)vjerojatnostima pučke prognoze.

Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana, najčešće je pitanje koje si postavljamo i odgovor tražimo gledajući u nebo. Naša hraščinska baka radije je gledala u kalendar nego u nebo govoreći o (ne)vjerojatnostima pučke prognoze.

- Sveti Luka (18.10.) z snegom nafruka. Je, kad prejde sredina desetuga meseca i mine Luka, nije se začuditi gda duojde mrzlovina i snijieg počne poprhavati. Zate šte nije drv z šume dopeljal, ne znam kaj još čaka. Da mu se zanuofta vu šume - upozoravala je baka. Drugi klimatski važan dan u listopadu je 21. listopada, na spomedan Uršule.

- Kaj Uršula donese, takvu i jesen ponese. Obične je tuo vrijeme gda more početi i martinjske lete. Zate je te dan, na Uršulu, jake nepredvidiv. Same da ne bude megla, negdar su govorili naši stari. Jer je megla, znaš, gorša i od mokruga snega. Oni ti se kak reuma vu kosti zavleče i ne da sunjčecu ni da nuos pomoli. Bolje dešč nek megla - odlučna je bila starica. Što se nekada radilo za sve dužih jesenskih večeri, zanimalo nas je.

- Babe su navijiek imel posla gda su došle z vuna: krpale bi luknje na lača i štumfi, pogotove dečecom, našivavale bi, štrikale, spravljale jele za drugi dan, mijiesile kruh i pomagale dece da napišu zadaću. Pitaj me kaj su onda muški delali (smijeh). Oni su se dobre znali zmeknuti i prejti klijeti ili vu pelnicu probati šte ima bolši mošt. Onda bi dime i četverič znali dujti, ali to pune nikoga nije brigale jer je male šte išel na šift tak da su druge jutre mogli i male dukše pospati - slijegala je ramenima baka.

Facebook