Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Badava ti je jentare lizati če nijiesi čovek

Oni šteri misliju da ake stojiju vu cierkve, da budu postali veliki vierniki i katoliki – varaju se. Tuo je iste kak da stojiju vu štaglju pak misliju da se budu pretvorili vu kočiju

Narodne mudrosti ponekad su toliko pune simbolike i okrutne, da ih se malo tko usudi izustiti. Hrabrost nije ono što je manjkalo našoj hraščinskoj baki Ivki, pučkoj sveznalici.

- Oni šteri misliju da ake stojiju vu cierkve, da budu postali veliki vierniki i katoliki – varaju se. Tuo je iste kak da stojiju vu štaglju pak misliju da se budu pretvorili vu kočiju. Tuo, na sreču, nije moguče - bila je odlučna starica koja je najviše na svijetu prezirala dvolične ljude.

- Badava ti je jentare lizati če nijiesi čovek. Tam Bogeku prste na noga kušuješ, a gda duojdeš doma biješ babu i decu, sakid se napiješ vu bertije i imaš šocu na sakom čošku. S takvijiem se ponašanjem Boug huli i takvoga čaka velika kazna bil on vu cierkve ili ne. Poštenijieši je vu moji uoči če nejde - ljutila se baka.

Pronicljiva baka uvijek je ponavljala da je osim što moraš biti dobar čovjek, vrlo važno i očuvati zdravlje.

- Ve gda sam stara i gda si več nišče vume neče ni škornje zbrisati ni pes me poscati (smijeh), znam da zdravlje triebe čuvati več vu rane mladosti. Ne veli se zabadava da vu prve polovice života zi kvariš zdravlje, a vu druge ga popravljaš i liječiš se. Same da nam je mam prava pamet. A tuo, pak, nebre biti - bila je gotovo uvijek dobro raspoložena i za savjete spremna starica.

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A2 Zagreb-Macelj u oba smjera, Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijalaza Kaštel i Plovanija, autocesti A7 GP Rupa-Rijeka u smjeru Rijeke te na pojedinim graničnim prijelazima. Povre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program