Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPANIJSKI PRORAČUN ZA 2022. VISOK 282,2 MILIJUNA KUNA] HDZ: 'Proračun je brendiran'. Kolar: 'Proračun je ambiciozan, izazovan, ali realno ostvariv'

Održana je sjednica Županijske skupštine


Na petoj sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije prihvaćen je danas prijedlog županijskog proračuna za 2022. godinu.

Sa 22 glasa 'za' proračun je prihvaćen u visini od 282.287.594,46 kuna (odnosno 1.176.895.913,10 kuna s proračunskim korisnicima).

Oporba, točnije HDZ – ovi vijećnici, istaknuli su da je ovakav proračun 'brendirani'. Što pod time misli, pojasnio je županijski vijećnik Zoran Gregurović, koji je rekao kako pohvaljuje sve kapitalne projekte koje Županija provodi, no kako mu je žao što tu nema ni jednog projekta s područja grada Krapine.

 – Veliki dio tih projekata se financira ili iz fondova Europske unije ili iz nekih drugih izvora i na tome čestitam županu i njegovim suradnicima što su uspjeli povući sredstva. No, velik dio izvornog proračuna ima niz stavki koje se odnose na promociju, promidžbu i brendiranje, a vrlo malo sredstava ide za konkretne stvari koje bi našim Zagorkama i Zagorcima olakšale život. Ako dajemo 250 tisuća kuna za građanski odgoj, onda je 10 tisuća kuna za razvoj širokopojasnog interneta i 100 tisuća kuna za pomoć jedinicama lokalne samouprave u sufinanciranju uređenja nerazvrstanih cesta premalo. Mislim da se proračun može napraviti tako da se povećaju iznosi za pomoć, odnosno za neke životne i kapitalne stvari i zbog toga sam nazvao ovaj proračun brendiranim – pojasnio je Gregurović.

Kapitalne projekte u 2022. godini predstavio je župan Željko Kolar. – Upravo će ovi strateški projekti županiju pozicionirati gdje dosad nije bila. Jedan od tih projekata je i Znanstveno edukativno zabavni centar u Stubičkom Golubovcu, zatim Krapinske toplice kao nacionalni centar za liječenje srca i mozga, među kapitalnim projektima je i druga faza dogradnje Specijalne bolnice Stubičke toplice, gradnja nove sigurne kuće, Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, za što ćemo imati izvođača radova do kraja trećeg mjeseca. Također, srušena je područna škola u Lazu Bistričkom, počet ćemo graditi novu u travnju, isto i školu Putokovec. Kroz mjere ruralnog razvoja smo osigurali 10 posto više novaca za poljoprivrednike, nego što je to bilo ove godine i tako četiri godine za vrijeme čitavog mandata dižemo za 10 posto, pokrili smo civilno društvo, udruge, povećali sredstva za ulaganje u zdravstvo, a posebnu pažnju smo posvetili socijali. Mislim da je proračun ambiciozan, izazovan, ali realno ostvariv – rekao je Kolar.

Napomenuo je i kako je Vlada RH donijela odluku o potpisivanju razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, u kojem je definirano koji su to strateški projekti. – I to su upravo oni projekti koje smo stavili u plan razvoja i koje smo već sada definirali u ovom proračunu, prema tome vrlo sam zadovoljan sa time što ćemo potpisati sporazum, osigurali smo provedbu kapitalnih investicija na području županije – dodao je Kolar.

Na skupštini je prihvaćen i prijedlog Plana razvoja Krapinsko – zagorske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine. – Plan je vrlo jasan – digitalno, zeleno i održivo. Pripremili smo 42 lokacijske dozvole za solarne elektrane na krovovima naših škola i zdravstvenih ustanova. Evo, sutra otvaramo novu elektranu na krovu Specijalne bolnice u Krapinskim toplicama. Projekt Bajera, odnosno pet jezera je čisti ekološki projekt u službi turizma. Počeli smo drugu fazu digitalizacije Županije, a nakon što to završimo, krenut ćemo s digitalizacijom svih osnovnih i srednjih škola i nakon toga obrtničke i gospodarske komore. A što se gospodarstva tiče, kroz naše institucije stvaramo uvjete za razvoj infrastrukture, subvencioniramo kamate, pružamo pomoć oko pripreme dokumentacije i brzog izdavanja građevinskih dozvola kako bismo pomogli našim gospodarstvenicima – rekao je Kolar.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program