Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN: 'Zdravstvenim djelatnicima mora se omogućiti najmodernija tehnologija i kvalitetna edukacija'

U Krapinskim Toplicama je održana uvodna konferencija 994 tisuće kuna vrijednog projekta EDUPREVENT – Edukacijom do zdravlja


U Krapinskim Toplicama je održana uvodna konferencija 994 tisuće kuna vrijednog projekta EDUPREVENT – Edukacijom do zdravlja. Nositelj projekta je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koja je potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u financijskom razdoblju 2014.- 2020. godine. Partneri na projektu su Zavod za javno zdravstvo KZŽ, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Dom zdravlja KZŽ, Ljekarna KZŽ te Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana.

 

Projekt EDUPREVENT – Edukacijom do zdravlja usmjeren je na unapređenje kvalitete usluga zdravstvenih institucija s područja KZŽ u sferi kardiovaskularnog zdravlja i prevencije bolesti probavnog sustava. Djelatnici zdravstvenih institucija sudjelovati će na edukativnim aktivnostima sa svrhom primjene novih metoda u radu s pacijentima te pravovremenom prepoznavanju i prevenciji danjeg razvoja bolesti. O navedenoj temi govorit će ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić i župan KZŽ Željko Kolar.

 

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić kazala je kao je cilj projekta unaprijediti kvalitetu zdravstvenih institucija s područja županije primjenom novih metoda u radu s pacijentima i pravovremenim prepoznavanjem i prevencijom daljnjeg razvoja bolesti. - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo najčešći uzroci umiranja stanovništva u našoj županiji su bolesti cirkulacijskog sustava, maligne bolesti i bolesti probavnog sustava. Upravo iz tog razloga, projektne aktivnosti u našem projektu fokusirane su na edukacije s temom prevencije kardiovaskularnih bolesti te bolesti probavnog sustava. Projekt se sastoji od tri elementa, a to su edukativne aktivnosti, promidžbe i upravljanje projektom administracije. Kroz edukativne aktivnosti cilj je educirati 80 naših zdravstvenih djelatnika i zaposlenika partnerskih institucija. Planirane aktivnosti obuhvaćaju studijsko edukativno putovanje u neki od europskih preventivnih centara, prisustvovanje međunarodnim i nacionalnim kongresima i tečajevima. Tijekom provedbe projekta bit će održana dva okrugla stola na kojima će biti prezentirani materijali studijskog putovanja i kratkoročne i dugoročne preporuke za sve naše zdravstvene ustanove. Nakon svake održane edukativne aktivnosti, sudionici će naučeno prezentirati svojim ostalim kolegama. Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava potpisan je 11. veljače ove godine u Ministarstvu zdravstva. Odmah po potpisivanju održali smo prvi sastanak projektnih partnera i izrađen je akcijski plan provedbe projekta. Planirano je studijsko putovanje švicarske preventivne centre, kongres europskog kardiološkog društva, EuroPrevent kongres, gerontološki kongres, kongres o debljini i kroničnim bolestima, sestrinski kongres, proljetna pedijatrijska škola, tečajevi normalnog pokreta i tečajevi naprednih mjera održavanja života – kazala je ravnateljica Žnidarić.

 

-Nažalost, zadesila nas je pandemija i sve planirane aktivnosti ili su otkazane ili odgođene. Trenutno je u izradi novi akcijski plan koji se mijenja praktički na tjednoj bazi. Do kraja godine planira se prisustvovanje kongresu Sestrinstvo bez granica, webinaru o debljini i kroničnim bolestima, tečaju normalnog pokreta kod nas u bolnici i prisustvovanje tečaju naprednih mjera održavanja života. Sve ostale aktivnosti prilagodit ćemo kroz vrijeme, a sve ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Sigurna sam da ćemo unatoč vrlo izazovnoj situaciji u kojoj smo se našli zbog Covida – 19, da ćemo uspješno provesti projekt na dobrobit nas samih i naravno stanovništva KZŽ zbog kojih i ovo radimo. Nadam se da je ovo samo početak i da će u budućnosti biti još puno mogućnosti za financiranje kako naših edukativnih projekata tako i infrastrukturnih projekta koji su već spremni, samo čekamo natječaj na koji ćemo se moći javiti. Veliko hvala županu Kolaru na inicijativi i podršci u prijavi ovog projekta i zahvale ZARI na administrativnoj pomoći u prijavi i u samoj provedbi projekta – istaknula je ravnateljica Žnidarić.

 

Župan Kolar rekao je kako je Covid-19 skrenuo pozornost na zdravstveni sustav. – Skrenuo je pozornost na ljude koji bez obzira na epidemiološke uvjete koji sada vladaju i u svih 365 u godini se bore za ljudski život. Oni često niti imaju zasluženu pozornost, često nemaju zaslužene uvjete rada, a često niti nisu adekvatno plaćeni – istaknuo je Kolar i dodao da treba iz dana u dan raditi na poboljšanju uvjeta u kojima zdravstveni djelatnici rade. – Treba im omogućiti najmoderniju tehnologiju kroz medicinske aparate koji su na tržištu i moramo im omogućiti kvalitetnu edukaciju. Jedan od benefita ulaska Hrvatske u Europsku uniju su ovakvi projekti jer teško da bi Županija kao osnivač mogla priuštiti milijun kuna za edukaciju koja je neophodna da bi se pratili svjetski trendovi i da bi se pratio korak s razvijenom Europom. Cilj je da bi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama smanjili vrijeme koje ljude provode na rehabilitaciji kako bi se čim prije vratili na tržište rada te da se smanji broj bolovanja – objasnio je župan.

 

Podsjetio je i na veliki projekt, dogradnju Specijalne bolnice u KrapinskimToplicama vrijednosti 280 milijuna kuna. – Ona bi dala nove uvjete i novu vrijednost. U današnjem sustavu vrijednosti moramo imati centre izvrsnosti i s ovakvom ogromnom investicijom, ulaganjem u opremu i infrastrukturu te u ljude bi stvorili te uvjete – rekao je Kolar dodajući da nova financijska omotnica te pomoć Europske unije u drugom programu te novac koji je dodijeljen Hrvatskoj i zdrav razum nalažu da bi ovakva investicija trebala biti jedna od prioriteta. – Naš cilj u sljedećem periodu je da investicija od 280 milijuna kuna čim prije zaživi i da se počne realizirati. Tu je i investicija od 150 milijuna kuna u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Kroz ulaganja u specijalne bolnice stvaramo uvjete za stvaranje zdravstvenog turizma. Kroz Opću bolnicu, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja, Ljekarnu KZŽ koje su županijske institucije stvaramo mrežu gdje će nas prepoznati pacijenti iz čitave Europe kao regiju i centar izvrsnosti – objasnio je Kolar i iskoristio priliku da zahvali svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što rade za dobrobit zdravlja ljudi. – Prema broju oboljelih od Covida-19 u donjem smo dijelu ljestvice u Hrvatskoj i nemamo nikakvog žarišta na području Krapinsko-zagorske županije. Imamo situaciju pod kontrolom – napomenuo je.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Pojačan je promet na važnijim cestama, gradskim cestama i obilaznicama, prilazima turističkim središtima duž obale te pojedinim graničnim prijelazima. Poteškoće su moguće na cestama gdje su u tijeku radovi i gdje se vozi uz privremenu regulaciju p...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program