Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR: 'Bit će vrlo izazovno rukovoditi Županijom u sljedeće tri i pol godine'

U prvih šest mjeseci Krapinsko – zagorska županija s proračunskim korisnicima je u minusu, sama Županija u plusu, no ipak nije sve tako sjajno


U prvom polugodištu 2021. godine u Proračunu Krapinsko – zagorske županije ukupni prihodi i primici bili su u iznosu od 423.242.928,32 kn što predstavlja 40% godišnjeg plana. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2021. godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 459.721.754,63 kn. Ovi iznosi sadrže podatke za Krapinsko-zagorsku županiju i njene proračunske korisnike: osnovne i srednje škole, učeničke domove, zdravstvene ustanove, Javnu ustanova Zagorje Zeleno, Zavod za prostorno uređenje, ZARA-u i Javnu ustanova Novi početak. Dakle, konsolidirano je ostvaren manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 36.478.826,31 kn. koji korigiran za višak iz prethodne godine rezultira manjkom od 34.059.992,22 kn.

No, gledajući samo financijsku stranu Županije bez proračunskih korisnika, Županija je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila ukupni prihode i primitke od 105.839.637,04 kn, a rashodi i izdaci u prvih šest mjeseci 2021. ostvareni su u iznosu od 98.927.431,80 kn pa je tako ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 6.912.205,24 kn. Raspoloživi višak prihoda u odnosu na rashode po izvršenju proračuna za 2020. godinu u iznosu od 6.098.803,49 kn i ostvareni višak prihoda u prvih šest mjeseci ove godine rezultira ukupnim viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 13.011.008,73 kn. To je ukratko prezentacija v.d. pročelnice Upravnog odjela za financije i proračun Nevenke Puljko, nakon čega je na sjednici Skupštine prihvaćen Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2021. godinu.

'Kad gledamo polugodišnje izvršenje proračuna, ispada da mi sjajno stojimo, no to nažalost nije tako iz razloga što ove godine moramo vratiti 7 milijuna kuna poreza na dohodak za mlađe osobe, od 25 do 30 godina, a naplata za to je išla u drugoj polovici godine. U drugoj polovici godine je i puno više projekata koji se građevinski provode i dolaze na naplatu neki računi završetka nekih projekata koje smo odradili od sportske dvorane u Zlatar Bistrici i sve dalje, a došli su na naplatu nakon 30. lipnja. Jesmo likvidni, trenutno na računu imamo preko četiri milijuna vlastitih sredstava i više od 24 milijuna ukupnih sredstava, no nismo još uvijek uspjeli, a planirali smo, povući dva milijuna kuna koje smo prošle godine potrošili za sanaciju osnovnih škola od potresa i nadam se da ćemo to napraviti ove godine. Nema nikakve mogućnosti da nadoknadimo četiri milijuna koje smo uložili u školske objekte s kojim smo ih sanirali od drugog potresa. Zbog neplaćanja HZZO-a Ljekarnama Krapinsko – zagorske županije, a momentalni dug je 10,8 milijuna kuna, zbog likvidnosti Ljekarne nismo uspjeli povući planiranih 2,5 milijuna dobiti. I ove godine financiramo s 2,7 milijuna punktove hitnih timova T1 u Klanjcu i Konjščini, tako da vrlo oprezno i pažljivo raspolažemo sa sredstvima, a s druge strane smo nastavili ulaganja u školske objekte. Počeli smo s projektom Centra kompetentnosti i izvrsnosti u turizmu i u projektiranju smo nove sigurne kuće, komentirao je župan Kolar. Posebno je naglasio Razvojni sporazum, pripremljene projekte koji su svjesno projektirani ubrzanim tempom u većem obimu kako bi bili spremni za povlačenje sredstava iz nove financijske omotnice, iz Mehanizma za oporavak i otpornost te Aglomeracije Grada Zagreba za dio koji spada pod tu Aglomeraciju te novu mogućnost koju će imati Grad Krapina i okolne općine iz ITU mehanizma koji je sada rađen za sva sjedišta županija. 'U svakom slučaju zbog novog načina izrade proračuna, velikog broja projekata koje imamo, a ograničenih fiskalnih kapaciteta bit će vrlo izazovno rukovoditi Županijom u sljedeće tri i pol godine, zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program