Prethodni članak
Sljedeći članak

'ŽENE I PODUZETNIŠTVO': 'Fali nam veća podrška bez fige u džepu'

Činjenica je da je ženama u našoj sredini još uvijek otežan put prema poduzetništvu, ali i prema svim drugim granama društvene zajednice, rekla je Petek


U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini je danas održana 4. konferencija Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji. Konferenciju organizira SL Krapina Konzalting, a partneri su Krapinsko - zagorska županija, dok su suorganizatori HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora KZŽ, Poduzetnički centar KZŽ i Poduzetnički klub žena KZŽ.

Direktorica tvrtke SL Krapina Konzalting Snježana Leljak rekla je da se doprinos žena u poslovnom svijetu polako se povećava. - U posljednjih nekoliko godina žene sve više dobivaju bitne uloge u poslovnom okruženju. Nikad u povijesti žene nisu imale veću ekonomsku snagu, i kao zaposlenici i kao potrošači. Državne institucije i realni sektor moraju stoga shvatiti važnost investiranja u evoluciju poslovnih žena, kao i važnost njihove integracije u procese donošenja odluka. U društvenom kontekstu gledano, žene misle da ne znaju dovoljno. Nemamo dovoljno novaca, nismo dovoljno dobre, previše analiziramo, mislimo da nećemo dobro odraditi... Fali nam veća podrška bez fige u džepu. Dugogodišnji patrijarhalni sustav, odgoj i okruženje ugradili su nama ženama taj osjećaj manje vrijednosti, nesigurnosti. Zato je važna edukacija i financijska pismenost žena, preuzimanje odgovornosti za sve segmente svog života, pogotovo financijske segmente, jer jedino financijska neovisnost dovodi do veće ravnopravnosti. Ako nismo učinile sve, onda nismo učinile ništa. Zato, žene, učinite sve, uzimite sudbinu u svoje ruke, budite financijski pismene i neovisne, postavljajte pitanja, educirajte se, umrežavajte se, podržavate  se međusobno i uspješno gradite svoje karijere. Sretno! – poručila je Leljak.

Zamjenica župana Jasna Petek  istaknula je da je činjenica da je ženama u našoj  sredini još uvijek otežan put prema poduzetništvu, ali i prema svim drugim granama društvene zajednice. - Stoga, ovakva konferencija nas može nadahnuti i potaknuti, a najvažnije, možemo stvoriti nove kontakte koji pružaju priliku za nove poslove i izazove i relizaciju u budućnosti – rekla je Petek.

Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ napomenula je da Poduzetnički centar radi dvije godine na stvaranju mjesta za pokretanje poslovanja, umrežavanja i  pokretanje mentorstva. - U aktivnostima apsolutno smo rekli ne rodnim stereotipima. Ovdje se borimo upravo za pristup kapitalu i jednake mogućnosti – rekla je Matuša.

Predsjednik OKKZŽ Darko Varga rekao je da komora broji 2932 obrta, što je 134 više u odnosu na prošlu godinu. - Imamo 5550 obrtnika i zaposlenika u obrtništvu, 273 više nego lani. Nadalje, imamo 897 obtnica registriranih na području županije, što je 30 posto u odnosu na mušku populaciju. Kada gledamo udio po strukovnom učešću, žene su najčešće u uslužnoj djelatnosti. Sve su obrtnice izvrsne djelatnice, inovativne i kreativne. Želim da budu inovativne i ravnopravne s obrtnicima i da postotak raste u korist žena obrtnica – istaknuo je Varga.

Predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec istaknuo je kako je Komora dala bezrezervnu podršku u suorganizaciji ove konferencije. – Ako se nakon ove konferencije barem jedna žena odvaži ući u samostalne vode biznisa, ja ću biti presretan, a vjerujem da i svi ostali. Poduzetništvo se još uvijek dijeli na muško i žensko, ali to nije dobra podjela, ono može samo biti uspješno i neuspješno. Ako se trudimo i damo cijeloga sebe i radimo to s veseljem, tada smo uspješni. Pa ako svojski nešto želite i na tome ustrajete, naći ćete put, model, kako to ostvariti – savjetovao je Grilec.

Gostovanje na konferenciji iz privatnih je razloga otkazala Adisa Tufo, predsjednica Udruženja 'Poduzetnice IHN' Bosna i Hercegovina koja je u pisanoj poruci istaknula kako su počašćene što su regionalni partner, kao i Branka Aralica, direktorica MPI Vrelec iz Slovenije, koja je preko video poruke predstavila žensko poduzetništvo u Sloveniji.

Na kraju samog uvodnog dijela konferencije, obratio se i župan Željko Kolar, koji je rekao kako je on, kada je u pitanju rukovodeći kadar krapinsko – zagorske županije, u manjini. – Ako moja Vlada ima 11 ministara, onda imam 10 ministrica, mislim da to nema ni Švedska, ni danska ni Norveška, niti jedna druga zemlja. Ako gledamo ustanove i poduzeća, prevladavaju ravnateljice i direktorice. I niti jedna od njih nije na toj poziciji zato što je žena ili jer je lijepa, sve su lijepe, nego zato jer su nadprosječno uspješne, pametne i revne svom poslu I to je ključ ako želite biti uspješan menadžer – okupite oko sebe ljude koji znaju više od vas – rekao je Kolar. Dodao je i kako nije važno postaviti i ostvariti ženske kvote, već stvarati uvjete da žene budu ravnopravne, da im je dostupan novac, obrazovanje i šansa, stvoriti atmosferu da to bude normalno, a ne hvaliti ako je netko stvorio takve uvjete. – Mi smo predvodnici u tome i zbog toga sam zadovoljan, ali ne zbog toga što to imamo, nego zbog rezultata kojeg imamo – zaključio je Kolar.

Konferencija će tijekom dana donijeti brojna zanimljiva izlaganja s različitim temama, kao i rasprave i inspirativne priče.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program