Prethodni članak
Sljedeći članak

JEDINSTVEN PROGRAM U HRVATSKOJ: Više od 1000 zagorskih učenika učilo o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije

Završnica projekta ‘Znanjem do energetskih ušteda’ održana je danas u Eneregetskom centru Bračak


U Energetskom centru Bračak održana je završnica projekta Znanjem do energetskih ušteda. Riječ je o projektu educiranja učenika srednjih škola kako biti energetski učinkovit i koristiti obnovljive izvore energije, kojeg Krapinsko – zagorska županija provodi od 2009. godine, a REGEA pruža stručnu podršku. Kroz program edukacije je dosad prošlo više od 1000 učenika srednjih škola.

Cilj projekta je edukacija i podizanje svijesti učenika o važnosti, prednostima i mogućnostima održive gradnje, primjeni mjera energetske učinkovitosti, štednje energije u zgradama i korištenju obnovljivih izvora energije. Tijekom 2022. godine provedena su obrazovna predavanja za učenike i nastavnike iz 6 srednjih škola (SŠ Bedekovčina, SŠ Oroslavje, SŠ Krapina, SŠ Konjščina, Gimnazija Pregrada i Gimnazija A.G.Matoš iz Zaboka). Danas je održano natjecanje kojem je pristupilo po 3 učenika iz svake od 6 škola, koji su prilikom posjeta dvorcu Bračak imali priliku vidjeti mjere implementirane kod sanacije dvorca i fotonaponsku elektranu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Pobjednik kviza je Lovro Žegrec iz SŠ Konjščina.

Ravnatelj REGEA – e Julije Domac napomenuo je da je ovaj program jedinstven u Republici Hrvatskoj. - Danas više nikoga ne treba uvjeraravati koliko je obnovljiva energija važna i opet radimo to u Energteskom centru Bračak gdje u krugu objekata možemopokazati praktično svaku tehnologiju obnovljivih izvora energija i energetske učinkovitosti koja je imalo relevantna na području EU. Na taj način otvaramo vrata i vidike našim učenicima i nadam se da ćemo ih zainteresirati za ovaj zanimljiv svijet održive energije te da će barem neki od njih svoju profesionalnu karijeru tražiti u tom području. U sklopu ovog programa izradili smo priručnike za nastavnike, slikovnice i edukativne materijale i mislim da se u našim školama to, ako ne formalno, u praksi i koristi – istaknuo je Domac.

Župan Željko Kolar zahvalio je dr. Domcu i njegovom timu na jedinstvenom programu, kojim mladim ljudima skreće poznornost na objektivni problem globalnog zatopljenja. - Na konkretnom primjeru učenici su vidjeli sve mogućnosti obnovljivih izvora energije, kako se koristi u vlastitom domaćinstvu i domu. Vjerujem da će nakon obilaska dvorca i svega što će im stručne službe ispričati, biti zadovoljni. Ono što ja od njih očekujem i molim ih, je da ono znanje koje su ovdje stekli i ono što su vidjeli prenesu svojim kolegicama i kolegama u svojim školama. Neke programe radimo već s djecom u vrtićima i osnovnim školama, i jedino takvim pristupom, jer mladi ljudi upijaju kao spužve, takvim načinom odgoja, možemo doći do određenih rezultata – rekao je župan.


Dodao je da su klimatske promjene tu. - Ovakvih nevremena nije bilo na našem području ranije, tamo gdje je bila pijavica nezamisliva, danas postoji, i to je nešto što nas čeka, ako se ne mijenjamo. A da bi mogli mijenjati, morate imati prije svega znanje. Mi imamo projekte solarnih elektrana na bolnicama, REGEA je pripremila 41 projekt za korove naših škola, ambulanta, i to je upravo konkretan prilog tome što moramo činiti. Hvala Domcu i ekipi što su predvodnik pozitivnih promjena u RH, a i šire, i hvala učenicima koji su iskazali interes – rekao je Kolar.

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program