Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski proizvođači meda: 'Bez dohrane, pčele ne mogu same opstati u prirodi'

Krapinsko – zagorska županija dodijelila je potpore za očuvanje pčelinjeg fonda


Krapinsko – zagorska županije i ove je godine, putem javnog poziva, dodijelila sredstva zagorskim pčelarima, u svrhu očuvanja pčelinjeg fonda.

Na natječaj za potpore pčelinjeg fonda pristiglo je 95 zahtjeva, od čega 8 zahtjeva nije prošlo administrativnu provjeru. – Povjerenstvo je odlučilo da će potpora po pčelinjoj zajednici iznositi 2.65 eura, pa je za 87 korisnika, odnosno 7.858 pčelinjih zajednica, dodijeljeno 20.117,65 eura – pojasnila je viša savjetnica za pravne poslove u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Tihana Husak.

Darko Milinković je, ispred Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije zahvalio na potpori, istaknuvši kako je posljednjih godina nemoguća misija održati pčele da se same hrane iz prirode te ih pčelari moraju podupirati dodatkom šećera. – Prošla je godina, što se tiče meda, nila izdašna, no ljetni je period ponovo donio vrućice i sušu što je uništilo pašni potencijal i pčelari su morali dohranjivati pčele za njihove zimske zalihe – pojasnio je, dodavši kako je to dodatni izdatak za pčelare, koji, unatoč rastu svih cijena, nisu za više od 10 posto dizali cijenu meda, zbog čega je ova potpora itekako bitna.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako vremenske promjene koje se dešavaju posljednjih godina utječu loše na pčelinje zajednice. – Zbog toga će i naše potpore za očuvanje pčelinjeg fonda morati biti svake godine sve veće. Tako smo i ove godine, od planiranih 15 tisuća eura, potporu digli zbog interesa i potrebna na nešto više od 20 tisuća eura – rekao je Kolar, a također je istaknuo i kako će se trebati voditi briga o tome da ostali poljoprivredni proizvođači, koristeći razne pesticide, ne nanose dodatnu štetu pčelama, što za sada, na sreću, kod nas nije bilo slučaj.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook