Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Babičini recepti: Vesna iz Krapine otkriva kako sprema 'Moju rožu' i 'Medenu pitu'


Vesna nam je otkrila zbog čega je svom kruhu dala naziv 'Moja roža', a i kako je slavna starinska medena pita povezana s njenom starijom kćeri.


Baš kao i brojne turiste na Hušnjakovo i jedan od najmodernijih postava u Europi, Muzej krapinskih neandertalaca, i ekipu serijala babičini recepti put je ovog puta doveo u Krapinu, centar Krapinsko – zagorske županije, bogat poviješću. Dočekala nas je u Krapini Vesna Hršak, česta sudionica manifestacije Babičini kolači. Iako bi za nju rekli da nije ona tak stara babica, i u pravu ste, Vesna je ponosna baka petero unučadi, za koje vrlo rado sprema kolače.


Babičina rožica
No, prije nego što je nama otkrila svoje recepte, Vesna je ispričala ukratko da je rodom iz Krapinskog Vidovca te da je uz oca Ljudevita i majku Štefaniju Leljak, živjela još i s babicom Jagicom, ali i ujacima, ujnama i dedekima. - Babica Jagica nije mogla hoditi i furt je šepala, ali je imela štaku i navek je neke mijesila – ispričala nam je Vesna, prisjetivši se babičinog kruha koji je uvijek mirisao. Uz to sjećanje na djetinjstvo nastao je i njezin kruhek, koji nam je predstavila, a kojega je nazvala 'Moja roža'. – Babica je mene furt zvala 'moja rožica', jer sam uvijek bila črljena v licu kak najlepši cvetek – otkrila nam je Vesna i odakle joj naziv za kruh.

Najdraža medena pita
Vesna se udala sa 17 godina. Ima dvije kćeri i pet unuka. Starija kćer Ivana ima tri sina, Petra, Luku i Lovru, a mlađa Sanja dvije kćeri, Angelu i Viktoriju. Posebnu priču naša Vesna veže i uz drugi recept koji nam je predstavila, a to je medena pita. Njezina mama Štefanija medenu pitu prekla je svaki tjedan dok su djeca bila mala, jer je susjed Josip imao pčele i puno meda. A osim meda, kolač se pravi i od pšeničnog griza. Najbolji je upravo onaj direktno iz mlina. – Tak sam ja jeden dan peljala svoju kćer Ivanu h Štuparje po gries, a tam nas je čakal sin od gazde. Moja Ivana se mam zacopala h mlinara Ivicu i od onda je rada hodila po gries z menom. Oženili su se i imaju troje dece – ispričala nam je Vesna. Otad je medena pita svima još draža. A oko Vesninog stola rado se okupi cijela familija, jer kod Vesne se uvijek fino jede i pije. Osim kolača, Vesna uz svoj kruh rado pripremi kobasice, pohano meso, mlince, salatu od zelja, čvarke… Ma čega nema, a sve po domaći, baš onak' kak' je i mama Vesnu naučila prije udaje.

RECEPTI

Moja roža (vrijeme pripreme: 2 sata)

1 kg glatkog brašna
2 dcl mlijeka
1 svježi kvasac
malo šećera
1 jaje
malo soli
2 dcl kiselog vrhnja
1 žlica svinjske masti

dodatno svinjska mast za premazivanje
2 žumanjka za premazivanje

U brašnu se ostavi razmrvljeni kvasac umućen u malo mlijeka i šećera da se digne 15-20 minuta. Nakon toga se dodaje jaje, sol, vrhnje i mast i sve se mijesi da bude rijeđe tijesto. Polagano se rasteže i mijesi i dodaje brašno. Zatim se glatko tijesto diže oko sat vremena dok se ne udvostruči. Dignuto tijesto razvaljamo po stolu, ponovo premažemo mašću i zarolamo. Rolade režemo na trokute s time da ostavimo prst debljine na kraju trokuta. Slažemo ih u visoki lonac za pečenje okrenute prema gore naslagane poput cvijeta. Nakon 10 minuta pečenja premazujemo ju razmućenim žutanjcima. Ponovimo premazivanje još dva puta do kraja pečenja. Peći oko 1 sat na 180°C.

Medena pita (vrijeme pripreme: 2 sata)

Kore:
1 jaje
1 žlica masti
2 žlice meda
2 dcl mlijeka
15 dkg šećera
0,5 kg glatkog brašna
1 jaje
malo sode bikarbone

Krema:
7 dcl mlijeka
10 žlica šećera
10 žlica pšeničnog griza
250 g maslaca
200 g čokolada
malo maslaca

Jedno jaje, med, mast, mlijeko i šećer razmutite i prokuhajte da se sve poveže. U zdjelu sipajte brašno, jaje i sodu bikarbonu te ulijte prohlađenu smjesu od meda. Zamijesite glatko tijesto. Tijesto oblikujte u roladu i podijelite na 4 dijela. Svakoga posebno razvaljajte na veličinu lima za pečenje, spikajte vilicom i ispecite, na 180°C 10 minuta.
Za kremu kuhajte mlijeko u kojeg dodate šećer i gris, dok se ne zgusne. Zatim ostavite da se gris dobro ohladi. Za to vrijeme smiksajte maslac kojeg ponovo umiksajte u gris da dobijete glatku kremu.
Pitu slažete na način jedna kora pa jedan dio kreme, pa druga kora, pa krema, pa treća kora pa krema i naposljetku zadnja kora i polijete glazurom od rastopljene čokolade s maslacem.


Još članaka iz "Županija"

Facebook