Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Babičini recepti, 8.epizoda otkriva starinske recepte Ružice Klasić iz Jesenja


Posebnu epizodu Babičinih recepata predstavljamo ovoga puta, jer nas put vodi u Jesenje. Za one koji još nisu znali, autor i producent Mario Krog ovaj je serijal posvetio svojoj baki Đurđi. A baka Đurđa vrlo rado s dedom Stankom odlazi na njegovu 'domovinu' u Jesenje, odakle je deda Stanko rodom. Stoga je i njihov unuk ovom prigodom posjetio taj poseban kraj, ne bi li predstavio njegovu tradiciju i recepte koje tamo čuvaju vrijedne domaćice.Repa k'o glavna hrana
Općina Jesenje smjestila se podno Strahinjščice. Kraj je to vrijednih i marljivih ljudi, ali i specifičnog jesejanjskog govora kojega održavaju kroz domaću popevku, muziku i dramske kazališne predstave. Općina je to iz koje dolaze vrlo atraktivne mažoretkinje, ekipa koja okuplja članice od plus 60 godina i izazivaju oduševljenje svojim nastupima. U mjestu Lužani ekipu Babičinih recepata dočekala je babica Ružica Klasić. Već na samom početku druženja s njom otkrili smo da Ružica pješice radi i po nekoliko kilometara na dan! Ružica je iz velike obitelji Stjepana i France Mrzlečki. Imala je puno braće, a otkrila nam je da je bila deseta po redu. – Mati je furt kuhala i decu othranila, sega smo na gruntu imeli, pa i melin na vodu. Sejali smo hajdinu kašu i konoplje, a zemlju smo obrađivali z volima i kravama – ispričala je Ružica, koja se s 19 godina udala u obitelj Janka Klasića, s kojim ima kćeri Katicu i Šteficu i sina Jožeka. Sretna je Ružica, kaže, jer ima i sedmero unučadi: Martina, Luciju, Dijanu, Valentinu, Miru, Darija i Jadranku. Prisjetila se i kako je njezina majka Franca uvijek sijala repu, pa i Ružica danas to rado radi. Na repi su se othranile nekad brojne familije, a Ružici je u berbi pomogla cijela ekipa Amaterskog kulturno umjetničkog društva ženskog kazališta Jesenje. Repa se kuha s grahom na čušpajz, ali i sa svinjskim kostima, a Ružica je ovog puta pokazala i kako se pripremaju repni štruklji.Bijela domaća kuruza
Osim repe, svako je domaćinstvo nekada sijalo domaću bijelu kuruzu. – Seme za bijelu kuruzu familije su med sobu spravljale, od lepšega klasja seme smo uzimali. Kuruza se negda okapala z motikami, a drač teri je rasel med njom bral se za svinje. A gda je kuruzica v jesen zrasla bila je trgatva. Došla bi cvijela familija, a i susedof bi se našlo. Jeden muž ili baba tirali bu jedan red i hitali strganu kuruzu na kup h košaru ili koš. Kuruza se doma dopeljala, a onda se ljušila. Beljinja je bile na se kraje, a nije to bil običen posel. Te vam je bile veselje za cijelu hižu, pa su se pri tem poslu podružili i mladi i stari – ispričala je Ružica. Od bijele kuruze svašta se pripremalo, pa i mlječna župa, kakvu i dan danas Ružica kuha. Pravi bogati stol pripremila je i ovog puta Ružica, za težake i familiju, baš kak se i šika kad se obave poslovi na poljoprivredi. Purica z mlincima, kobasice i špek, domaći kruh, gibanica, zlijevka, repnjak, zelnjak, krumpernjak, meljnak… Dobra stara tradicija, a još bolje raspoloženje, uvijek okupi prijatelje i familiju kod Ružice pri poslu, a onda i pri stolu.Repnjak (vrijeme pripreme: oko 1 sat)

Tijesto
0,5 kg glatkog brašna
1 žlica ulja
1 žlica soli
1 žlica jabučnog octa
2 dcl mlačne vode

Nadjev
20 dkg kuhane i naribane repe
10 dkg nasjeckanih oraha
2 žlice svinjske masti
20 dkg svježeg sira
1 jaje
1 žličica soli
1 žličica papra
malo ljute crvene paprike

Od sastojaka zamijesite glatko tijesto. Malo ga nauljite i ostavite da odmara. Svježu repu naribate i kratko prokuhate. Nakon toga ju dobro ocijedite i umiješate sa orasima, sirom, rastopljenom mašću, jajem, te začinite solju i paprom po želji. Tanko razvaljajte tijesto te namažite nadjev sa svake strane te rolajte prema sredini. Oblikovane štruklje pecite u komadu na limu za pečenje na 200°C  oko 45 minuta.Mlječna župa (vrijeme pripreme: 10 min)

2l mlijeka
1 žlica šećera
30 dkg kukuruznog brašna

Kada mlijeko provrije dodajte šećer i miješajte. Pomalo dodajete kukuruzno brašno neprestano miješajući. Pazite da ne bude ni prerijetka ni pregusta. Kuhajte oko 5 minuta na laganoj vatri.

Još članaka iz "Županija"

Facebook