Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano otvoren Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu!


Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu koji je danas svečano otvoren uspostavljen je u Zaboku, a u sklopu njega je rekonstruirana i dograđena zgrada Srednje škole Zabok i to u vrijednosti od 9,458 milijuna eura. Viziju i kvalitetu ove škole najbolje opisuje 8,85 milijuna eura vrijedan projekt ReCeZa (Regionalni centar Zabok) koji obuhvaća niz aktivnosti za podizanje kvalitete obrazovanja i učvršćivanje položaja škole kao snažnog središta osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, pokretača razvoja i inovacija, te rasadnika ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge. U oba projekta Krapinsko – zagorska županija je formalni parter, a za uspostavu Centra osigurala je značajna sredstva o čemu je više rekao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Odmah pri početku obraćanja, Kolar je naglasio kako je danas veliki dan, ne samo za obrazovanje nego i za gospodarstvo temeljeno na ugostiteljstvu i turizmu. - Ovaj centar će pokrivati pet sjeverozapadnih županija, a u samom početku planiranja uključio je sve gospodarske čimbenike koji su bitni da osiguraju najbolju moguću uslugu za turiste koji dolaze na područje KZŽ. Ovaj Centar i škola bit će upravo taj rasadnik kadrova, stručnih i naprednih kadrova koji će odgovoriti izazovima koje turizam danas traži na temelju zahtjeva turista koji dolaze u Hrvatsku i našu županiju – rekao je župan pa podsjetio kako je Srednja škola Zabok najbolje ocijenjena ugostiteljska srednja škola u RH pa je njihov dosadašnji rad bio ulaznica za realizaciju Centra kompetentnosti.

- S 2200 kvadrata prelaziti na 5200 kvadrata s Akademisom, najmodernijim kabinetima, učionicama, restoranom, kuhinjom, novom sportskom dvoranom koju ćemo završiti do kraja godine – to će biti na 6000 kvadrata najmodernijeg prostora, prostora 22. stoljeća, i 560 učenika i 80 profesora radit će u savršenim uvjetima – istaknuo je Kolar i pobliže definirao financiranje oba projekta. – Za soft dio smo potpisali ugovor s ministarstvom u iznosu 8,9 milijuna eura, to su bespovratna sredstva u kompletnom iznosu, a kompletna izgradnja samog centra je 10 milijuna eura, od čega je 4,7  milijuna eura vlastitih sredstava KZŽ ili 47 posto u izgradnji odnosno 25 posto u ukupnom financiranju. Mi smo htjeli veliki, moderan centar i bili smo svjesni toga da ćemo morati uložiti i vlastita sredstva, doduše agresija Rusije na Ukrajinu je došla baš kada smo počeli s gradnjom pa nam je digla cijenu građevinskih radova, no Županija je kao osnivač čvrsto stajala iza ovog projekta i privela ga kraju – zadovoljno je konstatirao Kolar, a onda poentirao kako je KZŽ lider kontinentalnog turizma.  

- Imamo najviše toplica, hotela, najveći broj dolazaka, noćenja, Muzeje Hrvatskog zagorja, najviše smještajnih kapaciteta u privatnom sketoru i logika je bila da izaberemo upravo ovu školu  za centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Hvala Vladi RH koja je osmislila ovaj program, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova na potpisu ugovora, Ministarstvu sporta i turizma na potpisivanju ugovora i Ministarstvu znanosti i obrazovanja na punoj potpori kroz čitavo vrijeme. Ovo je velika stvar i za naše gospodarstvo i zbog toga imamo toliko partnera iz turističkog sektora, jer danas se baviti turizmom i pieje samo 10-ak godine, nije ista stvar. Ono što ćemo ponuditi u partnerstvu s našom gospodarskom elitom, je stvarati kadar da ovdje dobiju znanja koja su im potrebna da mogu normalno izaći na tržište rada. Osim srednjeg obrazovanja, imat ćemo i cjeloživotno obrazovanje kojeg do sada nismo imali. Ovo će biti centar izvrsnosti, novih ideja, novih razmišljanja, suradnje s gospodarstvom i civilnim društvom, imat ćemo jedan centar znanja koji će pokrivati čitavu SZ Hrvatsku – rekao je župan, a na kraju se našalio. - Danas je petak, 13. Pitao sam premijera, hoćemo stvarno na petak 13. otvarati? Očigledno da petak 13. može biti i sretan dan – zaključio je Kolar, dok se zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek ovom prilikom prisjetio nekih davnijih dana.

– Odrastao sam s druge strane mejaša i kao dijete sudjelovao u brojenju svakih zaprežnih kola, jer su onda sa zaprežnim kolima i konjima vozili šoder i šljunak za temelje, svaku ciglu od željezničke stanice su konjske zaprege prevele ovdje, a mi smo kao djeca pratili sve radove. Onda je došlo vrijeme kada smo mi krenuli u školu i kada je u toj ekonomskoj školi tada bila i gimnazija, koja je osnovana 1963. Zapravo, čitav život je vezan za ovaj objekt i okruženje, pa je i moj sin nastavio ovdje školu, sada i stariji unuk. Kao Zabočan i Zagorec mogu reći da je ovo izuzetno velik i značajan događaj da jedan takav centar danas otvara vrata svojim učenicima, profesorima i mentorima i stvara uvjete za obrazovanje primjerene vremenu u kojem jesmo – rekao je Hanžek, a na tom tragu izjavu je medijima dao i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić koji je kasnih 80-ih bio i sam polaznik ove škole, koja se onda zvala Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje 7 sekretara SKOJ-a.

- Dobro je da se koristi europski novac, dobro je da je ovo napravljeno kao cijeli regionalni centar kompetitivnosti za područje SZ Hrvatske i nadam se da će pružiti mogućnost svim mladim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije za dobru i kvalitetnu edukaciju. Čestitke projektnom timu, ravnateljici, Županiji na uspješno završenom projektu – poentirao je Hajdaš Dončić.

-Dobro došli u Srednju školu Zabok, Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu! – razdragano je pozdravila ravnateljica škole Draženka Jurec, istaknuvši da je ovo za školu najvažniji dan od 1957., kada je prvo školsko zvono zazvonilo na ovom mjestu.

- Da bi se ovi novi suvremeni prostori ostvarili, trebalo je puno truda i napora, ne samo sadašnjih učenika i djelatnika, nego i onih generacija prije toga, jer su svi oni utkali djelić svog znanja i iskustva i volje u ovo što imamo danas – istaknula je Jurec te dodala da je malom gradiću kao što je Zabok trebalo dvostruko više truda nego u nekim turističkim gigantima koji su centri kompetentnosti – to su Opatija, Pula, Dubrovnik, Split, Osijek. - Pred nama je i ogromna odgovornost, jer našem Centru gravitira oko 1,5 milijun stanovnika i 40 posto učenika i učitelja ugostiteljskih škola u Hrvatskoj. Ja se toga ne bojim, jer znam da iza mene stoje krasni ljudi, krasni učenici i krasna potpora – istaknula je ravnateljica i pojasnila kako je do svega došlo:

- Ministarstvo znanosti nas je bodovalo, sve škole u pet sektora, i od 350 škola, mi smo bili treći u Hrvatskoj. Naravno, naš osnivač, Županija, predložila je ministarstvu da nas imenuje Regionalnim centrom, što je i učinjeno, i prije dva mjeseca dobili smo i reakreditaciju za idućih pet godina da se i dalje razvijamo, trudimo i radimo na dobrobit ne samo učenika, već i cijele lokalne i regionalne zajednice. Zahvaljujemo Ministarstvu regionalnog razvoja jer smo uspjeli dobiti maksimalni iznos po projektu za ovu divnu infrastrukturu, Ministarstvu turizma jer smo imali priliku dobiti duplo više novaca nego drugi sektori, pa smo mogli i više i bolje raditi. Naravno, hvala i osnivaču, Županiji. Koliko je novaca otišlo, ne mogu ni izračunati, no ono što je meni i mojim djelatnicima važnije, je moralna, ljudska i svaka druga potpora koju smo u svakom trenutku imali od našeg osnivača, ali i našeg Grada u kojem se nalazimo. Hvala svim partnerima, izvođačima, radnicima, Zagorskoj razvojnoj agenciji – zahvalila je ravnateljica.

Dodala je da je zabočka škola jedna od devet koja ove godine izvodi eksperimentalne programe. - Jedini smo u Hrvatskoj koji izvodimo dva programa. To je eksperimentalni program za pomoćno zanimanje pomoćni ugostitelj za djecu s teškoćama u razvoju i četverogodišnji program za zanimanje tehničar za ugostiteljstvo. Nadam se da ćemo druge godine probati realizirati još programa, uspjeti širiti svoj kadar i da će biti još više učenika, ne samo iz naše, već i ostalih županija, jer i sada imamo 80-ak učenika iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije. Vjerujem da ćemo uspjeti kvalitetan kadar i dalje obrazovati, a tu je i neprestano usavršavanje nastavnika, naših partnera i dionika u gospodarstvu – rekla je Jurec. 

Ovaj velebni događaj nije propustio ni premijer Vlade Andrej Plenković.

Ono što mi je posebno drago je da se vidi zadovoljstvo na svima vama. U ovaj projekt uloženo je puno truda i rada. Idem često po Hrvatskoj, a nekako mi vi djelujete baš jako zadovoljni. Drago mi je da ova ideja naše Vlade u prvom mandatu o financiranju regionalnih centara kompetencija i  zaživjela. To je snažna poruka naše Vlade o privrženosti za unapređenje obrazovanja, i to strukovnog, naših mladih za onu granu hrvatskog gospodarstva za turizam, ugostiteljstvo i sve povezane djelatnosti. Lijepo je da je ovaj današnji događaj samo dan nakon prvog čitanja u Hrvatskom saboru Zakona o turizmu kojeg je ministrica Brnjac u ime Vlade jučer predstavila saborskim zastupnicima. On ima za cilj napraviti jedan balans održivosti, upravljanja destinacijama i većim naglaskom na kontinentalni turizam nego što je to bilo do sada. Posebna vrijednost ovakvih centara je da naši mladi steknu posebna znanja i da na tržište rada izađu što spremnji. Izrazito sam zadovoljan – poručio je Plenković i na kraju dodao kako će Vlada RH u ovom desetljeću uložiti  2.600.000.000 eura u obrazovanje.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook