Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečana sjednica Obrtničke komore: Dodijeljene plakete uspješnim zagorskim obrtnicima


Na jučerašnjoj svečanoj sjednici Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije dodijeljene su brončane, srebrne i zlatna plaketa obrtnicima, za njihov uspješan rad tijekom proteklih godina.

Tako su brončane plakete primili: Ivan Jaković (UO Bedekovčina), Sandra Haban (UO Stubica), Branimir Ricijaš (UO Klanjec), Nikola Štrok (UO Krapina), Sanja Horvat (UO Krapinske Toplice), Mario Bele (UO Pregrada), Dragutin Martinić (UO Sveti Križ Začretje), Zdenko Gojšić (UO Zabok) i Vesna Gučin – Županić (UO Zlatar).

Srebrne plakete primili su: Nikola Gajšak (UO Pregrada) i Srednja škola Bedekovčina.

Zlatna plaketa otišla je u ruke Ivanu Štahanu (UO Zlatar), koji već 40 godina uspješno vodi svoj obrt. – Počeo sam s proizvodnjom kožne galanterije, na kraju je to tekstil radne odjeće. Svako priznanje pokazuje nam da smo nešto ipak u životu dobro riskirali, odvojili i svog slobodnog vremena. Punih 40 godina sam obrtnik i nije to lako. Treba vodit brigu o poslu, o zaposlenima, kupcima, dobavljačima, to su borbe i sve ovisi u kojem ste djelatnosti, ali je i stvar je prilagođavanja – rekao je Štahan.

Čestitke nagrađenima uputio je predsjednik OK KZŽ Nenad Kučiš, koji je istaknuo kako na području krapinsko – zagorske županije ima 3148 obrta, čak 157 više nego lani. – Prošlu godinu obilježila je svašta, otkako je korona posustajala, javio se rat u Ukrajini, pa problem s radnom snagom. No, mi se borimo. Nije jednostavno, pogotovu naći radnu snagu. Nedostatak radne snage obrtnici rješavaju tako da ne uzimaju više toliko poslova, a neki i uvoze radnu snagu. To je malim obrtnicima veći problem. U većim sistemima ti radnici dobe određeni proces u poslu koji obavljaju, a kod nas koji delamo privat za ljude, to je problem, tako da se mi mali obrtnici tu teško snalazimo. Ipak, očekujemo da se na nas neće preliti kriza koja se osjeća u, primjerice, Njemačkoj – rekao je Kučiš.

Župan Željko Kolar rekao je kako Županija ima odličnu suradnju u Obrtničkom komorom, ali i HGK Komorom Krapina, posebno na brojnim projektima koji su važni za razvoj Krapinsko – zagorske županije. – Pronalazimo načine na bismo radili na promociji obrtništva, a svaki učenik koji upiše našu strukovnu školu, ima stipendiju Krapinsko – zagorske županije do kraja školovanja. Prošle godine to je bilo 155 učenika, ove godine zatražilo je stipendiju 138 učenika i svi će ju dobiti – rekao je župan.

Okupljene je pozdravio i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Antun Trojnar, a svečanoj su sjednici prisustvovali predstavnici udruženja obrtnika iz naže, ali i brojnih drugih obrtničkih komora iz Hrvatske te Slovenije, kao i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, koji je poželio dobrodošlicu u Gornju Stubicu te je čestitao dobitnicima plaketa.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook