Prethodni članak
Sljedeći članak

[SRAMOTA] U godinu dana djelatnici zagorske Hitne 6 puta fizički napadnuti

Fotografija je ilustrativnog karaktera


Još je jedna godina iza nas, a s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimirom Božićem provjerili smo kakva je bila za zagorske 'hitnjake'. Kako navodi, Zavod je u 2022. godini na broj 194 zaprimio ukupno 33.423 poziva, od čega 15.151 poziva za hitnim intervencijama, 6.742 poziva odnosi se na pacijente kojim je dan savjet od strane dispečera u Medicinskoj prijavno - dojavnoj jedinici, 11.266 poziva odnosi se na ostale informacije koje su dane pacijentima, dok je 264 poziva karakterizirano kao uznemiravanje. Ukoliko ukupan broj poziva usporedimo s 2021. godinom kada je zabilježeno 32.735 poziva, vidimo da je 2022. godine zaprimljeno 688 poziva više u odnosu na godinu prije.

- Najveći broj poziva upućen nam je radi akutnog pogoršanja kronične bolesti, potom nezgode te nemogućnost korištenja zdravstvene zaštite redovnim putem. Najčešći razlozi poziva su, po učestalosti simptoma, visok krvni tlak, vrtoglavica, slabost, otežano disanje, mišićno koštana bol, vrućica, psihičke smetnje i smetnje ponašanja, alergijske reakcije (najčešće na ubode insekata), mučnina i povraćanje te van prometne ozljede – kaže Božić. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini imao je ukupno 24.019 intervencija (obrađenih pacijenata), od čega na terenu 15.151 ili 63 %, a u prostorima za reanimaciju 8.868 ili 37 %. Ukupno gledajući, najveći broj intervencija (obrađenih pacijenata) na terenu i prostoru za reanimaciju bilo je u Sjedištu Zavoda u Krapini i to 4.071, a najveći broj intervencija na terenu imala ja Ispostava u Zaboku, i to 2.515.

Najčešće zastupljene dijagnoze su nam hipertenzija, infekcije (respiratorne, COVID, gastro intestinalne), organski mentalni poremećaji, anksiozno depresivni poremećaji, alkoholizam, bolesti srca, degenerativne bolesti mišićno koštanog sustava te alergije. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije sukladno indikatorima rada posebno prati broj pacijenata kod kojih je provedena reanimacija (oživljavanja). Ukupan broj srčanih zastoja u 2022. godini zabilježen je 301 ili 1,25 % od ukupnog broja obrađenih pacijenata, s time da je oživljavanje provedeno kod 113 pacijenata, od čega je uspješno reanimirano 21 pacijenata (19 %). U 2022. godini bio je neuobičajeno velik broj teških alergijskih reakcija na ubod insekata u ljetnim i jesenskim mjesecima, čak i sa smrtnim ishodom. - Od posebnih događaja izdvojio bih četiri prometne nezgode u kojima su sudjelovala naša vozila kao oštećenik samo s materijalom te šest fizičkih napada na djelatnike hitne medicinske službe, na sreću bez posljedica – ističe Božić.

Što se tiče vremena od prijema poziva do dolaska k pacijentu, prosječno odzivno vrijeme na razini svih Ispostava i Sjedišta iznosi 15,5 minuta, a čime zagorska Hitna slijedi standarde suvremene hitne medicine koji propisuje odzivno vrijeme za ruralna područja od 20 minuta. -Odzivno vrijeme nam je za oko pola minuta kreće u odnosu na proteklu godinu. Ono što moramo naglasiti da je posljednjom Mrežom hitne medicine iz 2016. godine i dodatnim financiranjem timova u Klanjcu i Konjščini od strane Krapinsko- zagorske županije, samo u 2022. godini u iznosu od 3 milijuna kuna, postignuto da su nam sve ispostave i sjedište sada imaju odzivno vrijeme unutar 20 minuta od prijema poziva do dolaska pacijentu, čime se svima stanovnicima ove županije daje jednaka mogućnost za preživljavanje – ističe ravnatelj. U pogledu ulaganja u 2022. godini svakako valja navesti nabavu dva nova vozila hitne medicinske službe u iznosu 1,5 milijun kuna financirana decentraliziranim sredstvima Krapinsko-zagorske županije, čiju isporuku, zbog globalnih poremećaja u autoindustriji i proizvodnji dijelova, očekujemoui prvom kvartalu 2023. godine. Zavod za hitnu medicinu KZŽ u svom voznom parku sada raspolaže sa 16 potpuno opremljenih vozila hitne medicinske službe sa svom potrebnom opremom, a prosječna starost voznog parka iznosi 4,5 godine. - O tome koliko se radi zasigurno govori i podatak da su naša vozila u 2022. godini prešla gotovo 600.000 kilometara. Naš osnivač svake godine izdvaja i decentralizirana i izvorna sredstva za nabavu naše opreme. Moram spomenuti da nam je ove godine kao određeni vanstandard Krapinsko- zagorska županija, između ostalog, financirala nabavu ultrazvuka u vrijednosti od 75.000 kuna. Nakon što nam liječnici prođu obuku, ultrazvuk će nam pomoći kod dijagnostike na terenu i donošenja odluka za pacijente – izdvaja Božić.

Početkom 2022. godine Zavod je podnio prijavu projekta "Izgradnja zgrade sjedišta Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije" na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projektni prijedlog udovoljio je uvjetima navedenog Poziva te su Zavodu osigurana sredstva u 90 postotnom iznosu za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju buduće zgrade sjedišta Zavoda u Krapini u vrijednosti od 969.609,37 KRH odnosno 128.689,28 EUR. Krajem prosinca 2022. godine sklopili smo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ugovor za financiranje navedenog projekta. - Na taj način nam se želja s kraja 2021. godine započela ostvarivati budući da ćemo izradom projektno tehničke dokumentacije imati spremne preduvjete za prijavu našeg projekta na fondove Europske unije za financiranje izgradnje. Želio bih navesti da smo u 2022. godini mnogo ulagali u edukacije naših djelatnika koje se odvijaju više puta mjesečno. Kao prvi u Republici Hrvatskoj, organizirali smo i radionice za studentice i studente 6. godine medicine u prostorima Srednje škole u Pregradi. Edukativne radionice su projekt Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko- zagorske županije koji je nastao kao nadogradnja studentskog volontiranja u Zavodu. Namijenjene su studentima završne godine Medicinskih fakulteta kako bi savladali algoritme i usavršili vještine potrebne za rad u izvanbolničkoj hitnoj službi koja će za mnoge od njih biti prvo radno mjesto. Također, na specijalizacije koje će biti financirane iz Europskim novcem iz hitne medicine uputili smo naša tri liječnika, a na novu specijalizaciju prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine naših osam prvostupnika/ca sestrinstva – zaključuje Krešimir Božić.

Još članaka iz "Županija"

Facebook