Prethodni članak
Sljedeći članak

Saborske mandate osvojilo je četvero Zagoraca, ali ima jedno veliko "ALI..."


Za 14 saborskih mandata u III. se izbornoj jedinici borilo 224 kandidata na ukupno 16 lista, no samo su četiri liste osvojile mandate.

Prema privremenim i neslužbenim rezultatima DIP-a, SDP-ova koalicija Rijeke pravde osvojila je 6 mandata, HDZ s partnerima 5 mandata, Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca 2 mandata i Možemo! 1 mandat.

Sukladno izbornim listama, saborske mandate u III. su izbornoj jedinici osvojili sljedeći kandidati: 

1. SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ
2. BARBARA ANTOLIĆ VUPORA
3. ŽELJKO KOLAR
4. BOŠKA BAN VLAHEK
5. MIROSLAV MARKOVIĆ
6. JASENKA AUGUŠTAN-PENTEK

7. ANĐELKO STRIČAK
8. ZORAN GREGUROVIĆ
9. LJUBOMIR KOLAREK
10. PREDRAG ŠTROMAR
11. DAMIR HABIJAN


12. MATIJA POSAVEC
13. DUBRAVKO BILIĆ

14. LUKA KORLAET

Sukladno tome, kad su u pitanju političari iz Krapinsko - zagorske županije, od 14 saborskih mandata III. izborne jedinice, Zagorci su osvojili četiri mandata.

Tri dolaze s liste SDP-a i to su Siniša Hajdaš Dončić, Željko Kolar i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek, dok je s liste HDZ-a saborski mandat osvojio predsjednik zagorskog HDZ-a, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

No, valja napomenuti kako od svih tih kandidata, Željko Kolar, Anđelko Stričak i Matija Posavec, sukladno zakonu, ne mogu ući u Sabor, budući da su na dužnosti župana.

Ukoliko bi ih mijenjali oni koji su po redu prema rednom broju na listi, Kolara bi zamijenila Varaždinka iz redova Reformista, Natalija Martinčević, Stričaka bi zamijenio Zagorec Žarko Tušek, a Matiju Posavca također Zagorec i to Robert Greblički, načelnik Općine Veliko Trgovišće.

Zagorci bi tako imali sveukupno pet saborskih zastupnika: Hajdaš Dončića, Gregurovića, Auguštan Pentek, Tušeka i Grebličkog.

No, u ovom trenutku nije nam poznato tko će zamijeniti kojeg od trojice župana u Hrvatskom saboru, ali to dobrim dijelom ovisi i o tome tko će i kako na kraju formirati parlamentarnu većinu, odnosno, tko će participirati u novoj, budućoj Vladi RH.

Još članaka iz "Županija"

Facebook