Prethodni članak
Sljedeći članak

Sabor će danas glasati o budućnosti Opće bolnice Zabok


Zastupnici u Hrvatskom saboru danas će glasovati o nekoliko važnih prijedloga, kao što su izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) te Zakona o doprinosima, zdravstvenim zakonima, kao i izmjenama Zakona o trgovini te izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021.

Kad je u pitanju glasovanje o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ono će biti 'sudbonosno' i za Opću bolnicu Zabok.

Naime, slijedom navedenih izmjena zakona, ukoliko ih saborska većina prihvati, osnivačka se prava općih bolnica s jedinica lokalne ili područne samouprave prenose na državu, što u konkretnom slučaju znači da Krapinsko – zagorska županija više ne bi bila osnivač Opće bolnice Zabok, niti bi imala ikakve ingerencije nad tom zagorskom bolnicom u čiju je izgradnju uložila nekoliko stotina milijuna kuna, već bi upravljanje njome preuzela država.

Župan Željko Kolar u više je navrata istaknuo kako se protivi takvom prijedlogu te pojasnio kako treba mijenjati sustav, a ne osnivača jer, kako je rekao, zdravstveni sustav je u rasulu i neodrživ, a kad bi se on sredio, sigurno je da bi lokalna, odnosno, područna samouprava bolje upravljala bolnicama nego država, budući da bolje poznaje potrebe lokalnog stanovništva.

Još članaka iz "Županija"

Facebook