Prethodni članak
Sljedeći članak

[POTPISAN SPORAZUM] Suradnja Grada Rijeke i KZŽ na provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama

Uveli smo građanski odgoj nakon što smo vidjeli da se na državnoj razini od neće uvesti, a bilo je jasno da djeca premalo znaju o društvenom i političkom angažmanu, ljudskim pravima, toleranciji, suživotu, rekao je Vojko Obersnel


Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel danas su u Krapini potpisali sporazum o suradnji Krapinsko - zagorske županije i Grada Rijeke na provedbi izvannastavne/izvanškolske aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama.

Građanski odgoj i obrazovanje značajno pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija općeljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštivanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu. Upravo je Grad Rijeka prvi u Hrvatskoj na sustavan način uveo građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban predmet u osnovne škole.

Župan Željko Kolar na početku je zahvalio na volji i želji gostima iz Rijeke da svoje znanje i iskustvo prenesu i drugima. Istaknuo je da se u sklopu manifestacije 100% zagorsko razgovaralo o brojnim temama, među kojima su i obrazovna i kulturna suradnja te se tako došlo i do građanskog odgoja. - Uvijek pogledate preko plota tko nešto ima bolje od vas i u tim susretima smo počeli razgovarati kako bi i mi mogli uvesti građanski odgoj u naše škole. Imali smo do sada neke manje projekte u školama, ali sustavnog rada nije bilo. U planu i ideji koju ima Grad Rijeka smo se našli i već krenuli u implementaciju, a ovim ugovorom samo formaliziramo postojeću suradnju – naglasio je župan Kolar dodajući da je danas najveći problem u društvu što čovjek misli da o ničem ne odlučuje, a to nije tako. – Ovo će značiti dodatnu edukaciju za nastavnike, ali i dodatan motiv za djecu jer djeca sve što sada prihvate kao normalno, bit će im normalno i u životu. Kod nas, na žalost, mnoge stvari nisu normalne, pa je ovo jedan koračić da stvari postanu normalnije – zaključio je Kolar.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je do sada devet gradova, tri županije i jedna osnovna škola na vlastitu inicijativu prihvatila i uvela njihov model građanskog odgoja. - Uveli smo građanski odgoj nakon što smo vidjeli da se na državnoj razini od neće uvesti, a bilo je jasno da djeca premalo znaju o društvenom i političkom angažmanu, ljudskim pravima, toleranciji, suživotu i sličnom. Izdali smo i dva udžbenika, jedan za 5. i 6. razred, a drugi za 7. i 8. razred. Drago mi je da sve više gradova i županija prepoznaje ovaj projekt koji je dobio brojne nagrade i priznanja – istaknuo je Obersnel dodajući kako su posebno ponosni što je u izvješću Europske komisije za 2018.godinu, koje se bavi odgojem i obrazovanjem, spomenuti i riječki model učenja građanskog odgoja. - Najveće priznanje nam je ipak zadovoljstvo djece i roditelja što nas uvjerava da smo na pravom putu i da će na državnoj razini to netko i prepoznati – istaknuo je riječki gradonačelnik.

Potpisivanju je prisustvovala i Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, koja je istaknula kako se Građanski odgoj i obrazovanje u Krapinsko – zagorskoj županiji do sada provodio parcijalno. Počeci sežu još u 1999. kada je donesen Nacionalni program odgoja i obrazovanja za ljudska prava. Od 2005. zagorske škole, učitelji i srednjoškolski profesori bili su uključeni u edukacije i određene aktivnosti u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. - Od ove školske godine temeljem ovakvog modela građanski odgoj uveden je u 30 zagorskih škola kao izvanškolska aktivnost u kojem sudjeluje preko 380 učenika – rekla je Smičić Slovenec.

Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke rekla je kako se u Rijeci u ovaj program krenulo eksperimentalno, s malim brojem škola, a nakon evaluacije pokazali su se obećavajući rezultati. Do sada su napravljena dva priručnika, za 5. i 6. te 7. i 8. razred, a u program Građanskog odgoja i obrazovanja uključeni su nastavnici različitih profila.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvora LUŽANI i čvora NOVA GRADIŠKA u smjeru Bregane, vozi se po dvije prometne trake. Molimo korisnike za strpljenje. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program