Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ove manifestacije čine život u Zagorju bogatijim, ljepšim i sadržajnijim'

Za Tjedan kajkavske kulture u Krapini, GFUK, Seljačku bunu, Tabor Film Festival, Dane Ksavera Šandora Gjalskog 121 tisuća kuna


U Krapini su danas potpisani ugovori o sufinanciranju manifestacija od posebnog značaja za Krapinsko – zagorsku županiju, ukupno vrijednosti 121 tisuću kuna. Sredstva su namijenjena za Tjedan kajkavske kulture u Krapini, GFUK, Seljačku bunu, Tabor Film Festival, Dane Ksavera Šandora Gjalskog.

Pročelnica Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da je Program javnih potreba u kulturi KZŽ financiran najvećim dijelom iz javnog poziva odnosno preko javnog natječaja, no dio sredstava utvrđenih proračunom dodjeljuje se i korisnicima izravno putem ugovora. Radi se o manifestacijama koje su od posebnog značaja za KZŽ, odnosno o manifestacijama koje nitko drugi na području KZŽ ne može realizirati.

Ivan Štefek, ispred Družbe vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Seljačke bune koja je primila 10 tisuća kuna, rekao je da se nada da će se iduće godine, kada će biti 15. manifestacija i 450. obljetnica Bune, manifestacija obilježiti kako treba.

Dani K.Š. Gjalskog dobivaju 15 tisuća kuna, a Tihomir Vrančić rekao je da će biti 43. godina što su ustanovili nagradu, koja je postala jedna od najprestižnijih u Društvu hrvatskih književnika.

Kulturna udruga GFUK dobiva 20 tisuća kuna, a Adam Končić rekao je da će ovogodišnji GFUK okupljati 26 gradova i općina, od Zaprešića do Novog Marofa. Bit će tu i predstava za gradišnjaske Hrvate, dakle ukupno 33 predstave unutar GFUK – a.

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralštvo Krapina dobiva 55 tisuća kuna za Tjedan kajkavske kulture, a Damir Novina rekao je da je ovo velika pomoć, koliko financijska toliko i duševna. - Svi koji delamo u kulturi delamo nekaj kaj se nemre platiti, ali košta, ulažemo svoje slobodno vrijeme, volju, ljubav jer jednostavno čovjek osjeća tu potrebu. Ove godine Krapina ide u punom sjaju, nadamo se da neće biti nepredviđenih stvari – rekao je Novina.  Tabor Film Festival odnosno Građanska organizacija za kulturu GOKUL iz Zaboka dobiva 20 tisuća kuna.

Župan Željko Kolar zahvalio je udrugama na onome što rade za očuvanje kulturne baštine i kulturne ponude Krapinsko – zagorske županije, jer ta ponuda je dio onoga što život na području KZŽ čini bogatijim, ljepšim i sadržajnijim. - Ove godine imamo dvije obljetnice, 15. godina našeg GFUK – a i 20. godina Tabor Film Festivala, sljedeće godine 450 godina od održavanja Seljačke bune, ali i 50 godina od otvaranja Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici i 15. tradicionalnu bitku, 43 godine je od kada se nagrada K.Š. Gjalskog pokrenula, a krapinski Festival ulazi u 58. godinu. To je tradicija koja bez ljudi koji su spremni dati svoje znanje i slobodno vrijeme, ne bi opstala tolike godine. Posljednje dvije godine nisu bile sretne za održavanje kulturnih manifestacija, ali preživjeli smo i zadržali tradiciju, a  2019. godine su te manifestacije dosegnule izuzetno visoku razinu, koja nam daje obavezu da u 2022. godini, ako nam epidemiološki uvjeti dozvole, ništa ispod te razine ne priznamo sami sebi kao cilj. Manifestacije su na visokoj stručnoj i organizacijskoj razini, a nama preostaje da damo svoju podršku, ne samo financijski već i organizacijski, a tu je i Turistička zajednica, jer osim što su kulturne, to su i turističke manifestacije – rekao je župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program