Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministrica produljila rok: Imate svinje? Imate još 20 dana da se javite veterinaru


Nakon što su tjednik Zagorski list, kao i portal Zagorje.com, proteklih tjedana pisali kako prema Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj, koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, do 29. listopada ove godine čak 6.439 Zagoraca mora zaklati 22.865 svinja, ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je izdala novu Naredbu, kojom se, između ostalog, produljuje rok za rekategorizaciju objekata u kojima se drže svinje, a samim time produljuje se i rok u kojem se moraju zaklati svinje koje se drže na objektima na kojima je kategorija biosigurnosti ispod razine 3. kategorije.

Podsjetimo, kao što smo pisali OVDJE, kad je Krapinsko - zagorska županija u pitanju, prema prijašnjoj Naredbi  uzgajivači čiji su objekti po razini biosigurnosti bili svrstani u kategoriju 0, 1 ili 2, trebali su, sukladno toj Naredbi Ministarstva poljoprivrede, do 29. rujna unaprijediti mjere biosigurnosti te se potom obratiti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj stanici u svrhu podnošenja pisanog zahtjeva radi ponovne kategorizacije. Isto tako, Naredbom je bilo propisano da su oni koji ne rekategoriziraju svoj objekt, odnosno, ne unaprijede objekt u kategoriju 3 ili 4, dužni zaklati svoje svinje u roku 30 dana od proteka roka za ponovnu kategorizaciju.

No, problem je nastao kad se ustanovilo da ogromna većina uzgajivača u Zagorju nije ni znala za tu Naredbu, pa je od 8.199 uzgajivača u Zagorju, koji sveukupno imaju 37.516 svinja, rekategorizaciju provelo samo njih 1.583, stoga je preostalih 6.439 Zagoraca, čiji objekti su nakon 29. rujna ostali u kategorijama 0, 1 i  2, bilo obavezno zaklati svojih 22.865 svinja do 29. listopada.

No, Ministrica Vučković sad je donijela Naredbu kojom je rok za kategorizaciju produljila na 31. listopada, a oni koji do tada ne rekategoriziraju svoj objekt, morat će svinje zaklati do 30. studenog i to na način da ih ili odvedu u ovlaštenu klaonicu, a ako ih žele klati na svom gospodarstvu, prije toga svaku svinju će morati pregledati veterinar.

Stoga, ukoliko još niste, javite se svom veterinaru koji će vam dati detaljne upute i napraviti novu kategorizaciju vašeg objekta u kojem uzgajate svinje jer to je preduvjet kako biste i nakon 30. studenog mogli držati svinje u svom gospodarskom objektu.

Još članaka iz "Županija"

Facebook