Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministarstvo potvrdilo: Do 29. listopada 6.439 Zagoraca mora zaklati 22.865 svinja


Foto: Arhiva/Ilustracija

Nakon što smo nedavno pisali da, ako se veterinarske inspekcije budu strogo držale naredbe Ministarstva poljoprivrede, velik broj Zagoraca svoje će svinje morati zaklati do kraja ovog mjeseca i to tako da će ih morati odvesti u ovlaštenu klaonicu ili ih zaklati na svom domaćinstvu, ali uz prethodni zdravstveni pregled ovlaštenog veterinara, sada nam je za to stigla i službena potvrda Ministarstva.

Podsjećamo, riječ je o Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj, koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a koja je u srpnju objavljena u Narodnim novinama. Kad je u pitanju Krapinsko – zagorska županija, koja je izvan zone ograničenja, odnosno, u kojoj nisu zabilježeni slučajevi afričke svinjske kuge, za nju je Naredba značila da svi uzgajivači svinja na njenom području moraju u svojim objektima u kojima uzgajaju svinje unaprijediti mjere biosigurnosti na razinu kategorije 3 ili 4.

Dakle, oni uzgajivači čiji su objekti po razini biosigurnosti bili svrstani u kategoriju 0, 1 ili 2, trebali su, sukladno Naredbi Ministarstva poljoprivrede, do 29. rujna unaprijediti mjere biosigurnosti te se potom obratiti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj stanici u svrhu podnošenja pisanog zahtjeva radi ponovne kategorizacije. Isto tako, Naredbom je propisano da su oni koji ne rekategoriziraju svoj objekt, odnosno, ne unaprijede objekt u kategoriju 3 ili 4, dužni zaklati svoje svinje u roku 30 dana od proteka roka za ponovnu kategorizaciju.

Ruku na srce (o tome smo vrlo detaljno i opširno pisali OVDJE), sama rekategorizacija i nije neki veliki problem za Zagorce. Istina je da košta nekih četrdesetak do pedesetak eura, ali uvjeti koje treba zadovoljiti, velika većina zagorskih uzgajivača svinja, usudili bi se reći čak njih više od 90 posto, ionako uglavnom već odavno zadovoljava. Svinje se ne šeću neograđenim livadama, gnojnici su uglavnom betonirani i odvojeni od svinja, putnice i markice uzgajivači dobiju kod kupnje odojaka...

Dobro, treba još staviti komad spužve s dezinfekcijskim sredstvom na ulaz u objekt, (tzv. dezinfekcijsku barijeru), treba imati radnu odjeću s kojom ulazite u svinjac i u toj istoj radnoj odjeći ne smijete ulaziti u druge objekte, treba malo 'doraditi' papirologiju i, više – manje, to je to.

Podnese se zahtjev, dođe vam vaš veterinar i dobijete rekategorizaciju. No, kao što smo naglasili, ogroman broj zagorskih uzgajivača svinja to nije učinio na vrijeme jer, kako tvrde, za Naredbu nisu ni znali. Naravno, uvijek ima i onih koji znaju za propise, pravilnike i naredbe, ali se jednostavno ogluše na njih, no, u ovom slučaju, kad je puno veća korist od poštivanja, nego od nepoštivanja Naredbe, ne ostaje nam drugo nego vjerovati svinjogojcima koji nam tvrde kako uistinu informacija o Naredbi do njih nije stigla.

Prema informacijama koje smo ovih dana dobili od Ministarstva poljoprivrede, trenutno je na području Krapinsko – zagorske županije registrirano 8.199 uzgajivača, koji sveukupno imaju 37.516 svinja. U razdoblju od 01. srpnja do 03. listopada kategorizacija i rekategorizacija objekata (farmi) na kojima se drže svinje provedena je na samo 1.583 objekata.

Budući da su neki i prije toga imali kategoriju 3 ili 4, Ministarstvo smo upitali i koliki je broj onih koji u ovom trenutku, dakle, nakon isteka roka, još uvijek nisu podigli mjere biosigurnosti na kategoriju 3 ili 4, a odgovor Ministarstva uistinu je zabrinjavajući.

- Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je 6.439 objekata (farmi) koje nisu dosegle kategoriju 3 i 4., a ukupan broj evidentiranih svinja na objektima (farmama) koje se ne nalaze u kategorijama 3 i 4 iznosi 22.865 - odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se više puta čula neslužbena informacija da ipak sve te svinje neće morati biti poklane do 29. listopada, već da će se rokovi produžiti, od Ministarstva smo tražili i službeno potvrdu za to, međutim, nismo je dobili, već su nam rekli kako se o toj opciji još razmišlja. - Razmatra se mogućnost produljenja roka, no neovisno o navedenom, potrebno je čim prije unaprijediti biosigurnost na gospodarstvima, a trenutno se postupa po važećoj Naredbi – odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede te time, zapravo, potvrdili kako, prema važećoj Naredbi, čak 6.439 Zagoraca do 29. listopada mora zaklati svojih sveukupno 22.865 svinja.

Spomenimo na kraju kako smo od svinjogojaca neslužbeno doznali da neke veterinarske stanice u Zagorju i dalje rade rekategorizaciju, dok neke to odbijaju jer kažu da je rok istekao. Stoga smo Ministarstvu naknadno poslali dodatni upit o tome na koji način da zagorski svinjogojci uspiju "čim prije unaprijediti biosigurnost na gospodarstvima", budući da neke veterinarske stanice rekategorizaciju više ne rade, a odgovor Ministarstva objavit ćemo čim ga dobijemo, budući da nam do zaključenja ovog teksta nije stigao.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook