Prethodni članak
Sljedeći članak

Što će to, na poziv župana Kolara, Plenković sutra zapravo raditi u Zagorju?


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, na poziv župana Krapinsko - zagorske županije Željka Kolara, kao što smo već izvijestili, u petak dolazi u Zagorje, točnije, u Zabok.

Naime, u Zaboku se sutra otvara novoizgrađeni kompleks Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u sklopu kojeg je i dograđena te u potpunosti rekonstruirana i zgrada Srednje škole Zabok.

Kako je riječ o ustanovi koja bi, između ostalog, trebala postati središte osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, pokretač razvoja i inovacija, te rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge za čitav sjeverni dio Hrvatske, župan Kolar pozvao je Andreja Plenkovića da, kao premijer, upravo on sutra otvori tu novu zgradu.

No, sasvim bi površno bilo ustvrditi kako premijer sutra, eto, u predizbornoj godini, dolazi otvoriti tek jednu novoizgrađenu zgradu u Krapinsko - zagorskoj županiji.

Riječ je, zapravo, o nečem puno vrijednijem, budući da se sutra ne otvara samo zgrada, već se sada i de facto uspostavlja jedna vrlo važna ustanova, čije usluge će koristiti čak pet županija, a koja bi najmodernijim pristupom i uz (kako je svojedobno slikovito opisao Kolar) "uvjete 22. stoljeća", trebala stvarati vrhunski kadar za turističko i ugostiteljsko tržište rada, kojeg u Hrvatskoj već godinama kronično nedostaje.

S obzirom na dosadašnju povijest, tradiciju i uspješnost Srednje škole Zabok, na čijim će se temeljima razvijati ovaj Centar, gotovo da i ne postoji razloga da bi itko sumnjao u to da će taj Centar vrlo brzo pokazati kako je njegovo uspostavljanje i ova nemala investicija bila pun pogodak i to je, zapravo, pravi razlog zbog kojeg Plenković sutra dolazi u Zagorje.

S druge strane, budući da ne vidimo baš neki poseban angažman Vlade RH oko Sporazuma Sjever, kojeg je Vlada RH na inicijativu župana Kolara potpisala sa županijama sjeverozapadne Hrvatske još prije dvije godine, županov poziv premijeru, koji dolazi iz 'supraničkog političkog tabora', ali i premijerovo prihvaćenja poziva, mogao bi biti vrlo dobar znak za budućnost tog Sporazuma, koji predviđa brojne i velike projekte u čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Kao što je opće poznato, puno je još velikih projekata u Zagorju koji su'na čekanju' jer su od nacionalnog značaja, a njihova financijska vrijednost nadmašuje investicijske mogućnosti jedne županije, stoga ovakav odnos 'crvenog' župana i 'plavog' premijera bude blagi optimizam da će se politički interesi možda ipak sve više početi ostavljati po strani te da će Vlada početi izdašnije financijski sudjelovati u velikim zagorskim projektima.

Još članaka iz "Županija"

Facebook