Prethodni članak
Sljedeći članak

[LOŠA GODINA ZA ZAGORSKE VOĆARE] Opet ćemo jesti jabuke iz uvoza po visokim cijenama

Proizvođači voća s područja Krapinsko - zagorske županije ove godine bilježe smanjeni urod


Svake jeseni poljoprivrednici ubiru plodove svoga rada, no voćari i nemaju baš razloga za zadovoljstvo. Sezona je podbacila, pa je i berba znatno umanjena. To znači da ćemo opet jesti jabuke iz uvoza po visokim cijenama. Predsjednik Udruge voćara 'Zagorski bregi' Stanko Bakek iz Donje Stubice u svojim je voćnjacima trebao brati više od 15 tona jabuka, a brat će tek 300 kilograma. To je i puno, 2016. kada je zagorske voćnjake poharao jaki mraz, na 1,5 hektara ubrao je svega 20 kilograma jabuka.

- Iako se početak 2019. pokazao dobrim, u vrijeme cvatnje zbog loših vremenskih prilika – kiše i hladnoće na granici susnježice napravljena je šteta i situacija je sada takva kakva je. Nismo zadovoljni. Nakon 2016. i 2017. kada nas je u dvije godine za redom uništio mraz, i 2018. koja je bila izuzetno rodna, ove jeseni opet mali urod. Upravo iz tog razloga interes za proizvodnjom voća, posebice jabuka, s godinama opada. Ljudi napuštaju voćarstvo, sijeku stabla – kaže Bakek, istaknuvši da on ne zna nikoga iz Udruge voćara, koji je dobio odštetu zbog mraza. On i njegovi kolege ostali su 'kratkih rukava', a štete na razini Krapinsko – zagorske županije bile su milijunske, ukupno 52 milijuna kuna štete. Nezadovoljni su i Shemom školskog voća, jer za natječaje nisu ni znali.

Smanjeni urod dijele i ostali ozbiljni voćari s područja naše županije udruženi u Udrugu koja djeluje od 2004. godine, a koji većinom na našim pitoresknim brežuljcima uzgajaju kraljicu voća – jabuku. Ove zime je neće biti, a kada nečega nema, to se 'papreno' plaća. Zagorski voćari najčešće uzgajaju jabuke sorte Jonagold, Idared i Zlatni delišes i to na plantažnom tipu voćnjaka. Ima nešto i krušaka na području Krapine i Pregrade, a u novije vrijeme uzgajaju se i neke nove voćne vrste za Zagorje, kao što su borovnica i aronija. Marelica, breskvi, trešanja gotovo da i nema jer je njihov uzgoj puno zahtjevniji i voćari se ne usude ulaziti u takav rizik, jer i ovako svake godine bilježe ogromne štete.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Pojačan je promet na važnijim cestama, gradskim cestama i obilaznicama, prilazima turističkim središtima duž obale te pojedinim graničnim prijelazima. Poteškoće su moguće na cestama gdje su u tijeku radovi i gdje se vozi uz privremenu regulaciju p...

mojtv.hr - kompletan tv program