Prethodni članak
Sljedeći članak

Ljerka Perešin: 'Kako ne voljeti domovinu koja je natopljena krvlju moga supruga i svih drugih branitelja'


Danas se obilježava 29. godišnjica pogibije hrvatskog vojnog pilota, Gornjostubičanca Rudolfa Perešina, kao i obljetnica vojno – redarstvene operacije Bljesak.

U Gornjoj Stubici to je obilježeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Spomen parku, kod Rudijeve biste u Gornjoj Stubici.

Cvijeće i svijeće su položili Rudijeva udovica Ljerka Perešin, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, gornjostubički župnik Nikola Jurković, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Bigec te gornjostubički branitelji.

-Važno je govoriti o Domovinskom ratu, isticati to, da se nikad ne zaboravi, podsjetiti mlade ljude kako je nastala samostalna Republika Hrvatska. Obljetnica VRO Bljesak obilježava se u cijeloj Hrvatskoj, a mi ovdje imamo tu sreću da je Rudi rođen ovdje pa tako možemo odati počast njemu, ali i svim braniteljima – rekao je načelnik Jasmin Krizmanić te istaknuo kako se sve vezano uz Rudija i važne datume povezane s njim i njegovim djelovanjem u Gornjoj Stubici obilježava tijekom cijele godine.

Župan Željko Kolar još je jednom naglasio kako nije bilo ratišta u Hrvatskoj, na kojem nisu sudjelovali zagorski branitelji, a u Bljesku su sudjelovale dvije policijske postrojbe iz Krapinsko – zagorske županije, Specijalna policija Baruni te posebna postrojba Policijske postaje krapinsko – zagorske. – U toj je akciji 51 hrvatski branitelj poginuo, 162 su bila ranjena, a jedan od njih bio je i Rudi, zbog toga smo posebno emotivni uz ovaj dan – rekao je Kolar te je zahvalio predsjedniku Zoranu Milanoviću što je prihvatio prijedlog koji je Kolar potpisao zajedno s Hrvatskim časničkim zborom KZŽ, da se Rudiju dodijeli čin brigadnog generala.

Posebno emotivno ovaj je dan, ali i ono što je prethodilo njemu, doživjela upravo Rudijeva supruga Ljerka Perešin. Osvrnula se na 11. travnja kada je predsjednik Zoran Milanović posmrtno dodijelio čin brigadnog generala njenom suprugu. – Čekala sam to 29 godina, a bez mojih Zagoraca ništa, obzirom da je zahtjev došao predsjedniku od Zagorskog časničkog zbora i župana Kolara. Bilo je vrlo svečano i jako emotivno – rekla je Ljerka, dodavši i kako je na Plesu prošli tjedan dočekala Rafale, a sudjelovala je jučer i na svečanosti obilježavanja Bljeska u Okučanima.

Nakon posjeta Rudijevom grobu na Mirogoju, kruna obilježavanja danas je u Gornjoj Stubici, ističe. – Ne znam je li me to sve emotivno istrošilo ili napunilo, jer ja zrakoplovstvo živim sa svojim suprugom. Naši branitelji nisu zaboravljeni, stoga poklon svima njima koji su žrtvovali svoj život za domovinu. Kako ne voljeti domovinu koja je natopljena krvlju moga supruga i svih drugih branitelja – rekla je Perešin.

Obilježavanje ove obljetnice nastavljeno je promocijom knjige 'Tragovi na modrom nebu', autora Ivana Mustača.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook