Prethodni članak
Sljedeći članak

Korak ka Znanstvenom centru: Nakon protupotresne, slijedi cjelovita obnova dvorca Stubički Golubovec


U Donjoj Stubici je jučer održan sastanak tima za pripremu projekta cjelovite i energetske obnove dvorca Stubički Golubovec, kojemu je prisustvovao župan Željko Kolar.

U tijeku je ishođenje građevinske dozvole i predaja projektnog prijedloga prema Ministarstvu kulture kako bi se osigurala sredstva za kompletnu obnovu dvorca Stubički Golubovec i njegovo stavljanje u punu funkciju.

Podsjetimo, Krapinsko-zagorska županija s partnerima – Gradom Donjom Stubicom i Udrugom Profesor Baltazar, priprema rekonstrukciju dvorca Stubički Golubovec te stavljanje u funkciju prvog hrvatskog Znanstveno-edukativno zabavnog centra Zagorje – ZEZ centra Zagorje. Bit će to prvi takav zabavni centar u Hrvatskoj koji će, po uzoru na napredne europske zemlje, ponuditi znanstveni sadržaj na zabavan način široj populaciji. Projektom će se ovaj zaštićeni spomenik kulture zaštititi od propadanja te će se ujedno uspostaviti centar za popularizacija znanosti i edukaciju budućih generacija.

Dvorac Stubički Golubovec stradao je zagrebačkom potresu u 2020. godini te se od 2021. godine nalazi u dubinskoj obnovi i stabilizaciji same konstrukcije uz potporu sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. Kako su radovi konstruktivne sanacije i protupotresne obnove pri kraju, raspisan je poziv za dostavu projekata od strane Ministarstva kulture kojim bi se osigurala cjelovita i energetska obnova dvorca. Stoga Krapinsko-zagorska županija, kao nositelj projekta, priprema prijavu obnove dvorca na spomenuti poziv. Proces je to koji zahtijeva usklađivanje provedenih radova protupotresne obnove s potrebnim radovima cjelokupne obnove koja će omogućiti potpunu rekonstrukciju dvorca, vraćanje njegovog nekadašnjeg sjaja te obnovu perivoja. Ovim projektom stvorit će se potpuno novi i inovativan, turistički i edukativan prostor koji će građanima Hrvatske i šire ponuditi jedinstveni spoj kulture, edukacije, zabave i znanosti u prekrasnom prirodnom okruženju Parka prirode Medvednica u koji spada perivoj oko dvorca.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook