Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. godišnjica operacije „Oluja“


U Krapini je u Perivoju Janka Draškovića održano središnje županijsko obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. godišnjica vojno-redarstvene operacije „Oluja“  Počast smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima su minutom šutnje, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga te brojene državne, županijske i lokalne delegacije.„Danas smo se okupili da se prisjetimo najveće pobjede u Domovinskom ratu i da se prisjetimo svakog vojnika i policajca, koji je položio svoj život u Domovinskom ratu. Čovjek više od toga ne može dati. Svim hrvatskim braniteljima, ma gdje god bili. I onima koji su danas ovdje i onima koji su nas napustili i za vrijeme Domovinskog rata i nakon rata jedno veliko hvala. Nama koji smo ostali, živi jedna ogromna obaveza – širenje istine o Domovinskom ratu svih 365 dana u godini. Voditi brigu da naše mlade generacije znaju na kakvim temeljima i uz kakvu žrtvu je nastala samostalna i neovisna Republika Hrvatska, tko su najzaslužniji ljudi za njezino stvaranje i samo tako možemo stvarati Hrvatsku kakvu su sanjali naši branitelji, državi koja će zadržati mlade ljude i državu koja će mladima dati perspektivu da ovdje stvaraju obitelj. Ako mi koji preživimo napravimo to, onda će naši prijatelji koji su nas napustili biti zadovoljni“ – poručio je ovo prilikom župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.Vijenac predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Zorana Milanovića položio je njegov izaslanik brigadir Marijan Kretić, načelnik Katedre kopnenih operacija na Hrvatskom vojnom učilištu koji je tom prigodom izjavio da je Krapinsko-zagorska županija dala veliki doprinos u obrani Hrvatske u ljudskom i ekonomskom potencijalu. Istaknuo je kako na ovim prostorima ima općina koje su dale i do 8 posto stanovnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.
"To je enormna brojka i na svemu tome vam hvala" – izjavio je Kretić.Vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja položio je izaslanik ministra i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tome Medveda Mladen Gregurović, uz kojeg su bili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenik načelnika Policijske uprave Krapinsko-zagorske Robert Pavić i načelnik Policijske postaje Krapina Dubravko Kunštek te voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Krapina Josip Cigula.

“Domovinski rat je temelj hrvatske države, a Oluja je najsjajnija pobjead u ovom obrambenom ratu. Zahvaljujući veličanstvenoj pobjedi u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” Hrvatska je slobodna i neovisna te je postigla sve ciljeve koje je zacrtao naš prvi predsjednik Franjo Tuđman” – kazao je u pozdravnom govoru izaslanik ministra hrvatskih branitelja Mladen Gregurović.

Okupljenima se obratio i zapovjednik 103. zagorske brigade Hrvatske vojske u Oluji pukovnik Žarko Miholić, koji je istaknuo kako se Krapinsko-zagorska županija s pravom ponosi svojim braniteljima. “Oluja je jedna od najvećih pobjeda u hrvatskoj povijesti, nakon koje više ništa nije bilo isto. Pobjeda je to u kojoj su Zagorci dali značajan obol, njih 2.600 samo u 103 brigadi HV-a. No dakako da to nije bilo samo 103. brigada. Ukupno je preko 11.000 Zagoraca sudjelovalo u Domovinskom ratu. Tu je bila i specijalna policija, 31. inženjerijska bojna, 21. Domobranska pukovnija, redovne snage PU krapinsko-zagorske i brojne druge postrojbe iz svih krajeva Hrvatske. Svi smo mi dali jedan zajednički doprinos, ali doprinos koji nije proizlazio iz obveze, nego iz ljubavi“ – poručio je pukovnik Miholić.

Zajednički vijenac Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine i braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije nosio je po jedan pripadnik povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole Keglevićeve straže Kostel i Krapinskih Iliraca. Uz župan Željka Kolara bili su i njegov savjetnik za branitelje i zapovjednik 103. brigade Hrvatske vojske u Oluji pukovnik Žarko Miholić, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša sa potpredsjednikom Željkom Člekovićem i članovima Skupštine Đurđom Mohač, Ivanom Vianellom i Romeom Vinceljom. Uz gradonačelnika Grada Krapine i saborskog zastupnika Zorana Gregurovića bili su vijećnici u Gradskom vijeću Grada Krapine.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, izjavio je kako se svi zajedno s ponosom prisjećamo dana kada je krenula pobjednička akcija “Oluja”.

"Vi koji ste sudjelovali u “Oluji” sigurno ste i s pravom ponosni na to. Mi koji smo tada bili djeca cijelo vrijeme gledali smo preko malih ekrana sve što se događa neizmjerno ponosni na naše branitelje na sve vas koji ste u tome sudjelovali. Hvala svima koji ste dali sebe za slobodu naše domovine. Moramo se uvijek sjećati i nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote za obranu domovine" – rekao je Gregurović.
Počast poginulim i umrlim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije odali su i načelnik Općine Jesenje Dario Cvrtila, načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić, načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, načelnica Općine Konjščina Anita Krog, načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja i predsjednik Općinskog vijeća Općine Petrovsko Željko Vučilovski te predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić.Okupljenima su se obratili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga brigadir Marijan Kretić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Mladen Gregurović, ratni zapovjednik 103. zagorske brigade pukovnik Žarko Miholić i predsjednik udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi" pukovnik Ivan Krupec."Ponosan sam što sam bio dio te operacije zajedno s ponosnim Zagorcima. Zajedno smo pisali hrvatsku povijest. Činjenica je da se u Krapinsko-zagorskoj županiji nisu vodile ratne operacije, ali zato su obitelji Zagoraca vodile svoju strašnu bitku iščekujući hoće li se njihovi voljeni vratiti" – kazao je Krupec.

Svoje prisustvo na svečanosti prijavili su predstavnici sljedećih braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije: Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi KZŽ, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ, Klub veterana Puma KZŽ – Udruga veterana 7. gardijske brigade „Puma“, Udruga veterana 103. brigade Hrvatske vojske, Hrvatski časnički zbor Hrvatskog Zagorja, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun,  Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina (HVIDRA) Krapina, Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zabok (HVIDRA) Zabok, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH KZŽ, Udruga branitelja Domovinskog rata „Sveti Juraj“ Gornja Stubica, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina,  Zajednica udruga branitelja KZŽ, Udruga hrvatskih branitelja Pregrada, Udruga hrvatskih branitelja Marija Bistrica, Udruga hrvatskih branitelja Krapina, Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Udruga prvi hrvatski redarstvenik – Podružnica Krapinsko-zagorske županije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnica Krapinsko-zagorske županije, Udruga branitelja Domovinskog rata sv. Juraj Đurmanec, Udruga specijalne jedinice policija Barun, kao i Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i Zveza veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah.Glavni nositelji udara u Oluji bile su gardijske brigade Hrvatske vojske, te su već tradicionalno glavni organizatori središnjeg županijskog obilježavanja bile veteranske udruge u kojima su pripadnici gardijskih brigada. Hrvatski branitelji s područja Krapinsko-zagorske županije su u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja sudjelovali u čitavom nizu postrojbi iz svih krajeva Republike Hrvatske u kojima su bili i branitelji s područja Krapinsko-zagorske županije. Posebno ističemo sljedeće domicilne vojne postrojbe: 103. brigada HV pod zapovijedanjem pukovnika Žarka Miholića u kojoj je bio najveći broj zagorskih branitelja, 31. inženjerijska bojna HV pod zapovijedanjem bojnika Nenada Petkovića, te naknadno mobilizirana 21. domobranska pukovnija, kao operativna pričuva Zbornog područja Zagreb pod zapovijedanjem bojnika Rajka Bartolina, te policijske domicilne postrojbe Specijalnu jedinicu Policijske uprave krapinsko – zagorske “Baruni” pod zapovijedanjem bojnika Mirka Horvatina, te Zasebnu jedinica policije Uprave krapinsko – zagorske, pod zapovijedanjem glavnog policijskog savjetnika Josipa Horvatina.Molitvu u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja vodio je krapinski župnik Davor Štuljan.Hrvatsku himnu Lijepu našu te nekoliko dodatnih pjesama izvela je poznata sopranistica Josipa Lončar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook