Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: ‘Zagorje je bogomdano za ekološku proizvodnju’

Za osam ekoloških proizvođača dodijeljeno ukupno 33.212 eura županijskih potpora


U Poduzetničkom inkubatoru u Krapini danas je župan Željko Kolar dodijelio ugovore korisnicima županijskih potpora za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini.

Kako je uvodno istaknula županijska pročelnica Sanja Mihovilić, ekološka proizvodnja zahtijeva dodatna znanja i ulaganja, a cilj Županije je da se kroz ovu mjeru povećanje produktivnost i očuva ekološka poljoprivreda na našem području. Natječaj je bio raspisan mjesec dana, a koz njega je dana mogućnost kupnje rasplodnih domaćih životinja, sjemena, sadnog materijala, plastenika, staklenika, kupnja poljoprivrednog zemljišta.

- Zaprimili smo ukupno 10 zahtjeva, administrativnu kontrolu prošlo ih je 8 i odobreni su u iznosu do 50 posto prihvatljivih aktivnosti. Za 8 zahtjeva je ostvarena potpora u iznosu 33.212 eura. Što se tiče samog ulaganja, prvenstveno je to išlo prema kupnji zemljišta, za opremanje plastenika, podizanje trajnih nasada i slično, s naglaskom u voćarstvu.

Potpore su ostvarili OPG Drempetić (1.078,14 eura), ‘Slatko moje zeleno’, Zvonko Hursa (3.056,62 eura), OPG Sinković (3.132,50 eura), OPG Merkaš Slavko (4.231,02 eura), OPG Rizman Dragica (4.375,95 eura), SOPG Zvonko Gredičak (5,500,00 eura), OPG Vid (5.819,75 eura) te OPG Malogorski (6.018,27 eura).

U ime dobitnika potpora zahvalio je Zvonko Hursa te pozvao sve postojeće proizvođače u ekološkoj proizvodnji da se uključe u ove projekte.


Župan Željko Kolar istaknuo je da je Zagorje bogomdano za ekološku proizvodnju. - Obzirom da nemamo velikih parcela, slavonske ravnice, već imamo usitnjene parcele i brežuljke, ne možemo se baviti nekom velikom intenzivnom proizvodnjom, ali imamo savršene uvjete za ekološku proizvodnju. Mi smo prije nekoliko godina ekološke proizvođače tretirali kao sve ostale poljoprivredne proizvođače i javljali su se na natječaje na mjerama koje su imali svi ostali. Zbog važnosti i podrške njihovom načinu proizvodnje, odvojili smo mjeru samo za ekološke proizvođače i sada smo se učvrstili na 130 ekoloških proizvođača registriranih na području Krapinsko – zagorske županije. U proteklih 5 godina rasli smo više od 100 posto – rekao je Kolar.

Župan je dodao da postoji nekolicina proizvođača koji su godinama proizvode i rastu i postali su prepoznatljivi te imaju izuzetno veliko zanje i iskustvo koje mogu prenijeti drugim ekološkim proizvođačima i mlađim ljudima.
-Oni će se tada lakše se odlučiti da idu u ekološku proizvodnju, kada imaju primjere dobre prakse na području naše županije i imaju Županiju koja kontinuirano raspisuje natječaje baš vezane za ekološku proizvodnju. Mi ćemo na kraju godine sjesti, podvući crtu, vidjeti kakav je bio odaziv po pojedinom natječaju, da li smo dobro ciljali prema mjerama koje su išle i ako dobitnici potpora sugeriraju da nešto mijenjamo u natječaju za iduću godinu, mi ćemo to vrlo rado učiniti – rekao je župan.

Dodao je da je Županiji cilj da se javi što više proizvođača. – Ova zemljišta koja se sada kupuju vjerojatno nisu u funkciji poljoprivredne proizvodnje, nakon ovoga će biti. Drugo, svi dobitnici će povećati proizvodnju, treće, brendiramo Županiju kao destinaciju ekološke proizvodnje, što nam je bitno za ukupnu turističku ponudu. Ono što je dobro za ekološke proizvođače je da znaju da će mjera ići i 2024. i 2025. godine. Možete računati na između 45 do 50 tisuća eura bespovratnih sredstava i 50 posto subvencije, a sljedeće će godine biti 60 posto bespovratnih sredstava za ekološke proizvođače. Vjerujem da je to dobar način da povećamo broj ljudi koji će se javiti na natječaj – rekao je Kolar.

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook