Prethodni članak
Sljedeći članak

KUD-ovi iz Mača i Krapinskih Toplica najbolji na županijskoj smotri folklora


U Maču je u nedjelju, 21. svibnja 2023. godine, održana 29. Smotra folklora Krapinsko-zagorske županije.

Smotru je otvorila zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula i velik značaj koja  kulturno-umjetnička imaju za čitavu Krapinsko-zagorsku županiju. „Vaša društva oplemenjuju društveni život, čuvaju tradiciju i njeguju baštinu u svim našim općinama i gradovima. Znamo da su folklorne izvedbe posebno atraktivne te se stoga posebno veselimo, zajedno s vama. Uživajmo danas u pjesmi i plesu i unaprijed čestitam svima koji će danas nastupiti na ovoj pozornici“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek pred ispunjenom dvoranom Doma kulture u Maču. Okupljenima je dobrodošlicu poželjela i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec, s posebnom zahvalom roditeljima, djedovima i bakama plesača i svirača. „Ovi divni mladi ljudi, vaša djeca i unuci, vjerojatno ne bi nastupali i bili članovi KUD-a da im baš vi niste usadili ljubav prema tradiciji i kulturi, pjesmi i plesu“ – kazala je načelnica Mikulec Šimunec

6 KUD-ova  i 7 koreografija

Bogatim se programom predstavilo šest kulturno-umjetničkih udruga s više od 100 plesača i svirača: Kulturno-umjetničko društvo Golubovec, Kulturno-umjetničko društvo „Horvatska“ Velika Horvatska, Kulturno-umjetničko društvo Ljudevit Gaj Mače, Kulturno-umjetničko društvo Pregrada, Kulturno-umjetničko društvo Sveti Križ Začretje i Kulturno-umjetničko društvo Zlatko Balković Krapinske Toplice. KUD Ljudevit Gaj Mače je bila i jednina skupina na ovoj smotri koja se predstavila sa dvije koreografije-

Smotru je pratio selektor Stjepan Perko, prema čijoj je ocjeni najboljom izvedbom u kategoriji pjesama i plesova Hrvatskog zagorja proglašen KUD Ljudevit Gaj Mače, s izvedbom koreografije pod nazivom „Pjesme i plesovi Bistre“. Autor koreografije je Matej Gluščić, koji je ujedno i voditelj skupine te voditelj pjevanja. Glazbu je obradio voditelj glazbenog sastava Danijel Rožnaković, dok su garderobijerke Barbara Balen i Katarina Sokolić. KUD Ljudevit Gaj Mače kontinuirano djeluje od  1980. godine. U njemu danas aktivno sudjeluje 80-ak članova kroz pet sekcija – predškolsku, dječju, mlađu i stariju folklornu sekciju te tamburašku sekciju. U svom redovnom radu njeguje i izvode narodne običaje rodnog Zagorja, ali i ostalih krajeva Hrvatske, a uz to su i ponosni organizatori kulturno-zabavne manifestacije Tamburaška noć Mače, tradicionalnog godišnjeg koncerta te samostalnog vokalno-instrumentalnog koncerta božićnih napjeva. KUD Ljudevit Gaj Mače je bila i jednina skupina na ovoj smotri koja se predstavila sa dvije koreografije. KUD Ljudevit Gaj Mače je, također, u kategoriji pjesama i plesova ostalih dijelova Hrvatske, izveo koreografiju „Aj kad zapivam“ iz Vrlike.

U kategoriji pjesama i plesova ostalih dijelova Hrvatske najuspješnijim je proglašen KUD Zlatko Baloković Krapinske Toplice. On je izveo koreografiju „Zapjevać ću da me dragi čuje“ iz pjesama i plesova Draganića. Voditeljica skupine, autorica koreografije, voditeljica pjevanja i garderobijerka je Gordana Kapelac, koja je zajedno sa Katarinom Lončar ujedno i autorica glazbene obrade. Voditeljica glazbenog sastava je Katarina Lončar. KUD Zlatko Baloković osnovan je 1978. godine te u sklopu njega djeluje mješoviti pjevački zbor, tamburaška, vokalna i folklorna sekcija. Folklorna sekcija broji 80 članova okupljenih u dvije dječje i odraslu folklornu sekciju, koji njeguju i uče pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, kao i ostalih dijelova Hrvatske. Ideja osnivača folklorne sekcije, uz ostalo, bilo je da se mlađoj populaciji prenesu baštinjeni običaji te razvija osjećaj za očuvanjem tradicijskih vrijednosti svoga zavičaja te obnove već pomalo zaboravljene tradicijske pjesme i plesova. kulturo-umjetničko društvo Zlatko Baloković Krapinske Toplice je na prošlogodišnjoj Smotri folklora Krapinsko-zagorske županije osvojio nagradu za najbolju izvedbu u kategoriji plesova Hrvatskog zagorja.

Smotra je održana u organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije i KUD-a Ljudevit Gaj Mače. „Prošetali smo Hrvatskim zagorjem, ali i drugim dijelovima Lijepe Naše. Čestitam svim sudionicima. Vidim puno mladih, što budi nadu da će nas u narednim godinama biti još više“ - istaknula je predsjednica županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga Gordana Kapelac, koja je sa načelnicom Mača Mladenkom Mikulec Šimunec predstavnicima KUD-ova i voditeljima skupina uručila i prigodna priznanja.

„Veliko nam je veselje što smo večerašnjim izvedbama s vama podijeliti dio sebe, dio onoga što uistinu volimo i u čemu iskreno uživamo. Sigurni smo da ćete prepoznati naše emocije i uživati zajedno s vama“ – poručila je pak predsjednica KUD-a Ljudevit Gaj Mače Monika Sedak.

Još članaka iz "Županija"

Facebook