Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: ‘Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se certificiraju jer na taj način brendiramo županiju i garantiramo kvalitetu’


Krapinsko – zagorska županija ove će godine za mjere razvojapoljoprivredne proizvodnje izdvojiti ukupno 390.000 eura, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Pročelnica Sanja Mihovilić predstavila je mjere. Natječaj za rad udruga otvoren je još krajem prosinca prošle godine, bio je otvoren do kraja siječnja, a izdvojeno je 13.500 eura i administrativna provjera je u tijeku.

Tri će natječaja biti otvorena mjesec dana, od 14.2. do 15.3., a pet natječaja od 14.2. do 1.12., dakle korisnici se mogu javiti tijekom cijele godine. Ukupna vrijednost je 226.500 eura.

-Prvi natječaj je za povećanje poljoprivredne proizvodnje za čija smo sredstva 70.000 eura osigurali, namijenjen je poljoprivrednicima koji moraju imati minimalno ulaganje u tu svoju aktivnost 2.000 eura, a visina potpore se kreće do 50 %. Tu je i potpora za povećanje ekološke proizvodnje. Na našem području imamo oko 130 ekoloških proizvođača, a ukupno je osigurano 45.000 eura. Visina potpore je do 60 % ukupne prihvatljive aktivnosti. Treća je potpora za uzgoj zagorskog purana, a provodimo je godinama. Osigurano je 60.000 eura, potpora je 7 eura za novoizvaljane puriće, a za certificirane proizvođače je 10 eura po puriću. Makismalan iznos potpore za standardne uzgajivače je 3.500 eura, za certificirane je 10.000 eura. Tu je i potpora za pripremu projektne dokumentacije, odnosno potpora za izradu dokumentacije kojom se može prijaviti na strateški plan zajedničke poljoprivredne politike ili nacionalne programe. Makismalan iznos potpore je do 1500 eura ili 50 posto, a osigurao je 13.500 eura ukupno. Potpora za promociju poljoprivrednih proizvoda je potpora koja izrazito dobro prihvaćena od korisnika. Osigurano je 15.000 eura, visina potpore je 1500 eura, 50 posto od prihvatljive aktivnosti, cijele godine je otvoren natječaj – pobrojala je Mihovilić.

Nadalje, Krapinsko – zagorska županija ove je godine uvela i nove mjere. Radi se o potpori za sudjelovanje u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje, a osigurano je 13.000 eura. Iznos potpore je do 75 posto ili 700 eura. - Drugi natječaj uveden ove godine je potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete. Što se naše županije tiče, tu smo među vodećima zahvaljujući proizvođačima što se ziče oznake kvalitete na europskoj razini. Imamo zaštićeno meso zagorskog purana, bagremov med, zagorske štrukle i mlince. Ova potpora je namijenjena OPG – ovima koji su u sustavu što se tiče zagorskih purana i zagorskog bagremovog meda. Iznos potpore je do 1000 eura ili 75 posto, otvoren je natječaj cijele godine, osigurano je 10.000 eura. Tako ih potičemo da ostanu u sustavu kvalitete – napomenula je pročelnica.

Župan Željko Kolar rekao je da su sredstva i ove, kao i proteklih godina, povećan za 10 posto. - Certificiranim proizvođačima dali smo mogućnost većeg iznosa bespovratnih sredstava i u ukupnom i pojedinačnom iznosu. To je jasna poruka da pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se certificiraju jer na taj način brendiramo županiju, a oni mogu garantirati kvalitetu certificiranog proizvoda što kupcu daje dodatnu garanciju da konzumira upravo onaj proizvod koji je i zaštićen – rekao je župan.

Dodao je da vjeruje da će za mjere biti velik interes, a ako osigurana svota neće biti dovoljna, odlukom će se povećati sredstva, kao što je to bilo i proteklih godina. -Posebno me prošle godine razveselilo da smo imali puno novih mladih poljoprivrednika koji su se prvi puta javili na naše mjere i to očekujemo i ove godine – kaže župan.

Najavio je i drugi set mjera ruralnog razvoja za drugi kvartal godine. – To je dodatnih 5 mjera - potpora za kupnju loznih cjepova autohtonih sorata vinove loze za podizanje nasada, potpora za ulaganje, modernizaciju, povećanje konkurentnosti poljoprivrede u preradi i stavljanju na tržište, potpora za povećanjave stočarske proizvodnje, potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina i potpora za očuvanje pčelinjeg fonda. To je još 150.000 eura osiguranih u proračunu. Zadnja mjera koju ćemo raspisati bit će u petom mjesecu. KZŽ je bila druga u Hrvatskoj po izdvojenim sredstvima po glavi stanovnika u Hrvatskoj, uz kontinuitet povećanja sredstva od 10 posto očekujem da ćemo ostati u vrhu – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook