Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorske žurne službe spremne: 'Pripremamo se kao da će sutra biti rat'


Kod Planinarske kuće na Strahinjčici provedena je danas simulacijsko – komunikacijska vježba Službe civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, kroz koju su sve naše žurne službe pokazale spremnost u slučaju nužde.

Scenarij vježbe predvidio je potres, prilikom kojega se na planinarskoj kući urušio krov, unutra su ostali zarobljeni planinari, a u okolici su se urušili i putevi, drveća te postoji problem s komunikacijom, pa je komunikacija moguća jedino putem tetra uređaja, putem kojih se šalje obavijest Županijskom centru 112, koji koordinira daljnje aktivnosti i postupanja.

-Svrha ove vježbe jest provjera osposobljenosti djelatnika i operativnih snaga sustava civilne zaštite te žurnih službi, a vezano uz rukovanje sustavima. U vježbi 'Potres 2024.' sudjelovali su pripadnici Hitne, Gorske službe spašavanja, policije i vatrogasci, a vježba pokazuje kako sustav funkcionira, ima li kakvih nedostataka i što je potrebno poboljšati – rekao je voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček, istaknuvši kako je ova lokacija odabrana jer se nalazi van urbanog područja, gdje su komunikacije otežane, a negdje ih i nema, zbog loših signala i slično.

Bila je ovo prilika da se i župan Željko Kolar uvjeri u spremnost naših žurnih službi, koje su, kako je rekao Kolar, pokazale ozbiljnost i profesionalnost. – U trenutku kada se dogodi velika elementarna nepogoda ključna stvar je dobra komunikacija između hitnih službi, kako bi se odredili prioriteti djelovanja i postupanja. Pretpostavka je da prilikom takvih elementarnih nepogoda može doći do nestanka telekomunikacijskih veza, pa ostaje komunikacija putem tetra uređaja – rekao je Kolar.

Istaknuo je kako je izuzetno bitno da sve žurne službe budu uvijek spremne, istaknuvši kako se sve ovakve vježbe koje se provode stavljaju u što realniji okvir protoka vremena koji je potreban pojedinim hitnim službama da dođu na mjesto nesreće, što je ključno kako bi se dobila kvalitetna analiza sustava. – Radimo kao da će sto godina biti mir, a pripremamo se kao da će sutra biti rat, to je poslovica koja drži vodu – rekao je župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook