Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako je lani poslovala SB Krapinske Toplice i u kojoj su fazi 9,7 milijuna eura radovi sanacije bolnice?


Danas se u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održala konferencija za medije na kojoj je predstavljen njen rad u prošloj godini, a ovom su prilikom obiđeni i 9,7 milijuna eura vrijedni radova sanacije bolnice.

Ravnatelj bolnice Danijel Javorić Barić naveo je važne projekte u prošloj godini pa kao prvi istaknuo projekt obnove, zatim stabilizaciju financijskog stanja, a kao ključnu misao vodilju uprave bolnice naglasio podizanje kvalitete i zdravstvene zaštite s ciljem osiguranja najbitnijeg cilja - zadovoljstva pacijenta.

Poslovanje u 2023.

- Bilježimo broj povećanja pacijenata na bolničkoj rehabilitaciji od 12,5 posto, a ostvaren je i rast od 14,2 posto bolničkog liječenja. Gotovo je 200 usluga dnevno pruženo našim pacijentima. Veseli nas da se približavamo projekciji od 100.000 pruženih usluga pojedinačnim osobama. Po prvi put od 2016. godine ostvaren je pozitivan rezultat od 482.000 eura, odnosno kada se u obzir uzmu iznosi koji se dobiju od HZZO-a, korigirani financijski rezultat iznosi pozitivnih 1.078.777 eura. Krapinsko – zagorska županija kao naš osnivač kontinuirano prati naše poslovanje i od iznimno je velike važnosti za svakodnevno funkcioniranje. Projekt na kojem još uvijek radimo je sanacija štete od potresa. To bi bilo nemoguće izvršiti bez pomoći Županije i njenih upravnih odjela. Prošle godine Županija je osigurala povećanje iznosa za 66.000 eura i to za nabavku medicinskih uređaja. Uz to, tu su i sredstva za premošćivanje projekata jer je to bilo nužno kako bismo osigurali redovito plaćanje svih dobavljača. Prošle godine osigurano je 48.000 vlastitih sredstva osnivača za nabavku madraca i elektro kreveta. Isto tako, u svakom trenutku projekta kada se pojavila potreba za izvanredna financiranja, Županija je bila tu, 30.000 eura za projektno tehničku dokumentaciju rekonstrukcije kotlovnice i 5.000 eura za za izmještanje srednjenaponskog kabla, 200.000 eura za podmirenje najtegobnijih obaveza – ispričao je Javorić Barić.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini rashodi za zaposlene rasli su za 2,7 milijuna eura, povećani su i materijalni rashodi, osigurana su sredstva iz različitih izvora za medicinsku opremu u iznosu od 150.000 eura, za računalnu opremu i namještaj izdvojeno je više od 300.00 eura, za opremu kuhinje više od 100.000 eura, a 403.000 eura su decentralizirana sredstva koje su velikim dijelom primarno posvećena podizanju kvalitete zdravstvene zaštite.

Zadovoljstvo pacijenata

- Prošle godine u ovo vrijeme bili smo bolnica slučaj kada je za ovu ustanovu bilo najbitnije spomenuti da ima 100 milijuna kuna duga, odnosno preko 13 milijuna eura. Bolnicu treba gledati po zadovoljstvu pacijenata, po kvaliteti zdravstvenih usluga, po odrađenim slučajevima, a financijski rezultat nije u potpunosti u rukama zdravstvene ustanove. Stabilizacija financija bila je prioritet. Ukupne obveze smanjili smo za 607.000 eura, a dospjele obveze su u godinu dana smanjene za 2,5 milijuna eura. To je dobar rezultat kojim smo vratili povjerenje naših dobavljača. Porasla su nam i potraživanja za 555.000 eura. Osigurano je i 300.000 eura za nabavku opreme za pružanje fizikalnih terapija od Ministarstva zdravstva. Time smo povećali robotsku rehabilitaciju i napravili značajan iskorak – rekao je ravnatelj i dodao kako se u protekloj godini bilježi povećanje broja zaposlenih za 25 djelatnika, a broj pripravnika povećan je s i 8 na 16. Valja spomenuti kako su trenutno u ovoj bolnici 24 liječnika na specijalizaciji. Također, naglasio je kako su neto plaće porasle za 17 posto što je nikad veće povećanje u jednoj godini. Zaključno, Javorić Barić rekao je kako se Uprava vodi time da je bolnica aktivan član zajednice pa provodi mnoge preventivne i humanitarne aktivnosti, tečajeve, edukacije...

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar svoje je obraćanje započeo ukazavši na važnost sustava bez kojeg nema funkcioniranja. Sustav mora biti jasno, nedvosmisleno posložen i financijski održiv. Kako je istaknuo, ovdje govorimo o ne posloženom sustavu jer je on nedovoljan da pokrije osnovne potrebe bolnice, a s druge strane, cijene usluga su smiješne.

Sustav

- Unaprijed, prilikom potpisivanja s HZZ-om mi dajemo 60 posto rabata i onda kada sve napravite, u velikom broju slučaja vi ne dobijete plaću. Živimo u uredbama o povećanju plaća. Uvijek podržavam povećanja plaća, ali za to treba osigurati novac. Ne možete donijeti odluku da povećavate plaće za 10 posto, a osigurali ste dva posto. Onda kad zdravstvena ustanova napravi minus to nije do ravnateljstva, to je do sustava – poručio je Kolar pa se osvrnuo na sanaciju bolnice koja je vrlo zahtjevna. Do sada su završene fasadna ovojnica i stolarija, uređeni su balkoni, vraćeni su solari na krov i osim funkcionalnog dijela, bolnica je dobila i vizualni dio što je bitno za ljude koje dolaze, ali i Krapinske Toplice kao mjesto.

- Projekt se odlično odrađuje, a ono što još čekamo je odluka za cjelovitu obnovu stare zgrade gdje smo stvorili uvjete da dođe to takvog novog investicijskog ciklusa. Čekamo odluku ministarstva i to već mjesecima. Pozivam ministra da donese odluku i da krenemo s investicijom. Ključan je Centra zdravlja srca i mozga - rekao je Kolar i posebno istaknuo kako se u Krapinske Toplice ne ulaže s viših instanci. Prije dvije godine, 5,3 milijarde kuna direktno je kroz NPO uloženo u zdravstveni sustav RH, ali u Krapinsko - zagorsku županiju ni lipe.

Ni lipe za Toplice

- Ovo je nacionalna bolnica, makar mi s njom upravljamo. To sam rekao premijeru. Centar zdravlja i mozga jedini je takav u Hrvatskoj pa je li onda logično da država investira u Krapinske Toplice? Premijeru Plenkoviću i ministru Berošu ponovno sam dao knjižicu koju imamo već tri godine s pravomoćnom građevinskom dozvolom i s planom razvoja tog projekta. Zatražio sam ponovni sastanak, makar sam projekt predstavio već prije dvije godine. Od onda nisam dobio nikakav odgovor. Poslao sam požurnicu, naravno. U svim strateškim projektima, u Sporazumu Sjever stavili smo taj projekt kao najznačajaniji za Krapinsko - zagorsku županiju, ali on bi trebao biti značajan i za Republiku Hrvatsku. I u tom slučaju ne garantira se da će biti sufinanciran. Mi bismo bili zadovoljni za 85 posto sufinanciranja. Mi u Zagorju naviknuti smo da ne dobijemo nikaj zabadaf, ali ovo nisu politička pitanja, ovo su pitanja zdravog razuma. Pozivam Vladu da kroz NPO financira Centar zdravlja i mozga – zaključno je rekao Kolar, a njegova zamjenica Jasna Petek ističe kako Županija kao osnivač iz godine u godinu, povećava decentralizirana sredstva i pokušava slijediti potrebe zaposlenih jer preduvjet za pružanje medicinskih usluga je adekvatno opremljen prostor.

- Jako je dobro što se povećao i broj stacionarnih pacijenata, broj polikliničkih pacijenata, što se povećao udio u tržištu, povećale su se plaće, ali nije dobro što to nisu pratila decentralizirana sredstva. Bez obzira na to, 2023. godina je bila jako izazovna obzirom na ogroman projekt koji je zahtijevao vještu i mudru organizaciju posla, veliku fleksibilnost svih zaposlenih i strpljenje pacijenata. Projekt se vrlo kvalitetno privodi kraju, a ono što volim kao Topličanka naglasiti je da je Specijalna bolnica Krapinske Toplice jedan od najvećih poslodavaca u županiji, pokretač razvoja Krapinskih Toplica desetljećima, a spoj je tradicije i moderne medicine. S njom sve počinje i završava – rekla je zamjenica Petek.

.

.

Još članaka iz "Županija"

Facebook