Prethodni članak
Sljedeći članak

Znate li što je Bijela knjiga? Kolar i Matuša bili su danas na njenom predstavljanju


Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj je 27. veljače u Zagrebu predstavilo “Bijelu Knjigu 2024. – Konkurentnost Hrvatske nakon dovršetka procesa europskih integracija: novo poglavlje”.

Na predstavljanju je bio i krapinsko zagorski župan Željko Kolar koji je istaknuo kako Krapinsko - zagorska županija kontinuirano prati što se događa s potencijalnim ulagačima u Hrvatsku. - Pratimo njihove uvjete ulaganja i pokušavamo se tome prilagoditi u skladu s našim načelom da to bude zeleno, digitalno i pametno. Da smo na dobrom putu govori i nedavno rangiranje Krapinsko - zagorske županije od strane američkog Financial Timesa kao šeste male regije u Europi po privlačenju ulaganja - poručio je ovom prilikom župan Kolar.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača Burak Baykan naveo je da Hrvatskoj trebaju politike za unaprjeđenje poslovnog okruženja i privlačenje poslovnih investicija koje će povećati produktivnost i konkurentnost. - Na temelju našeg poslovnog iskustva u Hrvatskoj i drugim državama, čvrsto vjerujemo da Hrvatska u doglednoj budućnosti može postati jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija - naglasio je predsjednik Baykan. Glavni tajnik Udruženja Tomislav Šlat naglasio je da je skučenost ponude rada jedno od ključnih razvojnih ograničenja te da obrazovanje nije prilagođeno gospodarstvu koje može stvarati visoku dodanu vrijednost. I prema njegovu mišljenju, potreban je velik iskorak u području kvalitete i regulative te učinkovitosti javne administracije.

Autor Bijele Knjige 2024., ekonomski analitičar Velimir Šonje, istaknuo je da još zaostajemo za drugim, malim, otvorenim i razvijenijim europskim državama, iako smo završili proces europskih integracija. Prema njemu, Hrvatskoj je potreban novi ambiciozno postavljen nacionalni razvojni cilj uz koji bismo trebali dostići 90 posto prosječne razine realnog dohotka po stanovniku EU-a. - No da bi se to postiglo, Hrvatska mora ući u elitnu skupinu 25 najprivlačnijih investicijskih destinacija na svijetu i zaslužiti kreditni rejting A+ do kraja ovog desetljeća - poručio je ekonomist Šonje.

U ime Vlade Republike Hrvatske na predstavljanju Bijele Knjige bio je ministar financija Marko Primorac, koji je ovom prilikom posebno istaknuo važnost stranih ulagača za Republiku Hrvatsku. - Strani ulagači ovdje zapošljavaju oko 50 posto ukupno zaposlenih, ostvaruju oko 60 posto ukupne dobiti i 62 posto ukupnih investicija. To su doista impresivni brojevi - naglasio je ministar Primorac.

Bijela Knjiga, o stranim ulaganjima u Hrvatsku i njihovom utjecaju na gospodarstvo i društvo, je prvi dokument takve vrste koji daje pregled trenutne situacije stranih ulaganja kao i preporuke za poticanje promjena u hrvatskom poslovnom okruženju. Publikacija je prvi korak prema osiguravanju boljeg vlasničkog upravljanja između stranih društava i Vlade, kao i ostalih relevantnih subjekata, što bi potaklo strana ulaganja u zemlji. Bijela Knjiga izdaje se redovito od 2013. godine od strane Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.

Bijelu knjigu možete preuzeti ovdje: https://www.ficc.hr/wp-content/uploads/2024/02/2024-BIJELA-KNJIGA.pdf

Još članaka iz "Županija"

Facebook