Prethodni članak
Sljedeći članak

Jasna Petek: ''Usluga je besplatna! Želimo izgraditi sustav podrške mentalnom zdravlju djece i mladih''

Mentalno zdravlje djece i mladih – problema je sve više


Danas je u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ održana  Konferencija za medije na temu mentalnog zdravlja i rada s učenicima s teškoćama u razvoju.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je uvodno kako je u slavljeničkom tjednu povodom 30. obljetnice KZŽ niz događaja posvećen zdravstvenim ustanovama i hitnim službama na području županiji. Tako je danas u Zavodu za javno zdravstvo, koji između ostalog brine i o mentalnom i fizičkom zdravlju ljudi, organiziran susret sa temom Mentalno zdravlje i to prije svega djece i mladih. ''Na području KZŽ unutar dvije godine zaista smo obasipani upitima i molbama roditelja i stručnih suradnika u školama, a vezano uz pitanje određenih poteškoća u funkcioniranju djece i mladih u očuvanju njihovog mentalnog zdravlja. Na tu temu su već održavani i sastanci, te je zaključeno da postoji jedna velika potreba uspostavljanja sustava podrške mentalnom zdravlju djece i mladih.'' – rekla je Petek i dodala da i razna istraživanje u zadnje 2-3 godine pokazuju porast problema u mentalnom zdravlju mladih, prije svega vezano uz anksiozne poremećaje, depresije i stale poteškoće mentalnog zdravlja. ''Stoga smo razmišljali na koji način uspostaviti podršku i sustav koji bi omogućio očuvanje mentalnog zdravlja djece i mladih u našoj županiji. Nekako smo se svi zajedno dogovorili da Zavoj za javno zdravstvo između ostalog ima i svoju službu za očuvanje mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti i u okviru te službe već djeluje jedan psiholog koji radi na preventivnim i nekim drugim aktivnostima koje su vezane za očuvanje mentalnog zdravlja, ali obzirom na potrebe pojavila sa potreba za zapošljavanjem još jedne psihologinje i to je Tamara Bešenić, koja radi tri mjeseca.'' Petek je dodala kako na primarnoj razini u Zavodu za javno zdravstvo radi jedna stručnjakinja kojoj se mogu obratiti roditelji, ali je dogovoren i sustav daljnje obrade ako je to potrebno sa drugim stručnjacima poput logopeda, pedijatra i sl., i sa Općom bolnicom Zabok i Bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. ''Taj sustav podrške, dijagnostike i terapije djeluje tako da se roditelji, ukoliko postoji potreba mogu javiti bez uputnice, u Zavod za javno zdravstvo, a ako postoji potreba psihologinja će ih uputiti dalje. Usluga je besplatna i ovime pokušavamo izgraditi sustav podrške mentalnom zdravlju djece i mladih, a važno nam je da bude što cjelovitija, dostupna i pravovremena. Godišnje u KZŽ imamo otprilike 250-oro djece i mladih koji zahtijevaju timsku obradu i upravo stvaranjem ovog sustava nadamo se da će ona biti brža i da neće biti potrebe odlaziti u Zagreb u specijalne ustanove i da će biti dostupna i besplatna za sve kojima će biti potrebna.'' – zaključila je Petek.

Psihologinja Tamara Bešenić više je govorila o uslugama Savjetovalištu Zavoda koje pruža usluge psihološkog individualnog savjetovanja, psiho-edukacije, psihološko testiranje, a sve s ciljem ranog otkrivanja i prevencije mentalnih teškoća. ''Naglasak je na radu sa djecom i njihovim roditeljima ili skrbnicima, a ono što radimo je rano otkrivanje i detekcija anksiozno depresivnih smetnji, poteškoća u prilagodbi, problema u ponašanja, iz tih i nekakvih drugih čimbenika koji mogu predstavljati rizik za ugrozu mentalnog zdravlja i koji mogu produbiti neke eventualne teškoće.'' – rekla je Bešenić i dodala da djeca najčešće dolaze zbog nekih emocionalnih teškoća odnosno anksiozno depresivne smetnje, problemi u ponašanju, u prilagodbi na neke novonastale i stresne situacije kao što su rastave roditelja, smrt bliskih osoba ili preseljenje, a dolaze i djeca koja su izložena vršnjačkom nasilju ili djeca koje se teško suočavaju sa neuspjehom u školi.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan izrazio je zadovoljstvo i sreću što je napravljen još jedan dodatni korak i iskorak jer je primijećeno da ima sve više djece kojima je takva pomoć potrebna. ''Usluga je besplatna, treba se javiti kod nas na telefon, djeca ili roditelji, na 099 484 5638 i tu će dobiti termin. Pozivam sve sa potrebama da se bez srama jave da zajedno probamo pomoći potrebitoj djeci da bi njihovo mentalno zdravlje bilo na potrebnoj razini.'' – rekao je Jadan.

Župan KZŽ Željko Kolar  uvodno je spomenuo da je zapošljavanje dodatne psihologinje u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ, inicijativa KZŽ i da plaću psihologinje osiguravaju KZŽ i sam Zavod za javno zdravstvo KZŽ. ''To nam je cilj, odgovorili smo na potrebe koje se javljaju na području KZŽ, a vjerujemo kad to ugovorimo preko HZZO-a, slijedi sličan potez sve sa ciljem da budemo na dispozicija svima, bez obzira u kojoj vrsti problema se oni nalaze.'' – rekao je Kolar i dodao da je mentalno zdravlje jako bitno. ''Sve statistike pokazuju da je pandemija ostavila traga na mentalnom zdravlju, ponajviše mladih i stoga je izuzetno bitno da svi u sustavu na vrijeme prepoznamo smetnje koje mladi ljudi imaju vezano za to područje i da promptno reagiramo, da smo dostupni i da je ta usluga besplatna, što smo ovim potezom i osigurali.'' Župan je također zahvalio svim djelatnicama i djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo KZŽ koji su na svojim leđima iznijeli ogroman teret pandemije COVIDA-19. Podsjetio je na ogroman posao koji je odrađen kako bi se nosili sa tada nepoznatom bolešću. ''Uz veliku zahvalu svim djelatnicama i djelatnicima Zavoda na svemu što su čini za vrijeme pandemije, mi ćemo i u budućnosti reagirati na potrebe naših  sugrađanki i sugrađana i zajedno sa Zavodom i sa našim ostalim zdravstvenim ustanovama reagirati i dovoditi ovakve mlade i vrhunske stručnjake u naše ustanove koji će moći dati zdravstvenu skrb, onakvu kakva je potrebna našim sugrađankama i sugrađanima, a pogotovo kada je u pitanje specifična situacija, kao ovdje, da se radi o našim mladima i djeci.'' – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook