Prethodni članak
Sljedeći članak

Domac: 'Cijena električne energije kod nas je vrlo niska i to je loše'


Regionalna energetsko – klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske ove godine slavi 15 godina rada, i to vrlo uspješnog, koji je, jednim dijelom, predstavljen danas na konferenciji za medije u Energetskom centru Bračak.

Ravnatelj REGEA – e Julije Domac rekao je kako je agencija u 15 godina odradila mnoštvo važnih projekata i investicija. – Prvi veliki iskorak bio je 2011. kada je Krapinsko – zagorska županija prva u Hrvatskoj pokrenula organiziranu energetsku obnovu sredstvima europske investicijske banke uz obveznu uštedu koju smo morali postići preko 30 posto. Obnovili smo tako 13 škola. Novih 17 je u pripremi i dosad smo investirali preko 8 milijuna eura u energetsku obnovu škola, gdje imamo energetsku uštedu preko 50 posto – rekao je Domac.

Napomenuo je i kako je koncept energetske obnove za kućanstva krenuo upravo iz Zagorja, a danas se primjenjuje diljem Hrvatske preko nacionalnog fonda za energetsku učinkovitost. No, ono što je u zadnje vrijeme najzanimljivije svakako su sunčane elektrane, u kojima je naša županija također bila pionir. – Prvi u Hrvatskoj imali smo dvije zdravstvene ustanove sa sunčanim elektranama, koje danas ima niz bolnica. Koliko puno znači ta ušteda električne energije, vidljivo je posebno u današnjim uvjetima – naglasio je Domac, dodavši kako je Krapinsko – zagorska županija, uz stručnu potporu REGEA – e pokrenula javnu nabavu za novih 56 objekata na kojima će se postaviti sunčane elektrane.

REGEA se pokazala kao iznimno uspješna u povlačenju europskih izvora financiranja, napominje Domac. – Ne postoji europski izvor financiranja na koji nismo uspješno aplicirali. Proveli smo 84 europska projekta, 30 ih je trenutačno u pripremi, neki su u prijavi, neki u ugovaranju. Po djelatniku smo najuspješniji europski prijavitelj u Hrvatskoj – istaknuo je još ravnatelj.

Naglasio je i kako je dio projekata proveden u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, jedan od njih je i onaj u sklopu kojega je energetski obnovljena sama županijska palača u Krapini, a u svibnju počinje 3 milijuna eura vrijedan projekt nazvan one stop shop, u kojem će REGEA pružiti podršku svim zainteresiranima u projektima energetske učinkovitosti.

Istaknuo je i kako su po pitanju projekata energetske učinkovitosti Županija, ali i općine i gradovi itekako osviješteni, no potrebno je i građanima potaknuti svijest o važnosti obnovljivih izvora energije, kako bi se dogodili iskoraci i promjene. – Cijena električne energije kod nas je vrlo niska, jer je subvencionirana i izostala je prilika potrebe štednje. No, te subvencije ne mogu trajati vječno, u drugim su zemljama postepeno ukidane. Ta mjera zapravo loše utječe na investicije i svijest građana da je sad trenutak investirati i nešto napraviti, kako bi se prevenirao taj udar koji će sigurno doći. Vrijeme jeftine energije je iza nas i to je poruka koju treba poslati – zaključio je Domac.

Zahvalio je i Krapinsko – zagorskoj županiji na dobroj suradnji, podršci i povjerenju. – Pokazujemo kako se u Hrvatskoj može dobro raditi, uspješno u javnom sektoru i kako odgovornost i kvaliteta ne ovise o vlasništvu, nego možemo stajati uz bok najboljima u Europi – rekao je Domac.

Župan Željko Kolar čestitao je ravnatelju Domcu, kao i svim djelatnicima REGEA-e njihov 'jubilarni rođendan' te pri tom podsjetio kako se ovog tjedna, osim 15. godišnjice osnivanja REGEA-e, obilježava i 30. godišnjica kako je ustrojena, odnosno, oformljena Krapinsko-zagorska županija.

-Razmišljajući o tom proteklom vremenu, što je obilježilo tih 30 godina na području naše županije i koje su to najznačajnije stvari i događaji koji su obilježili taj period, ja bih se usudio reći da je to upravo formiranje naših ustanova i jačanje naših institucija. Jer to je ključ da okupite visokoobrazovane ljude, ljude s vizijom i ogromnim znanjem, i sa željom i voljom da mijenjamo stvari na bolje. Jer najgore je kad se zadovoljite samo s onim što imate ili pred sebe stavite ciljeve koji su nisko postavljeni. I onda su oni lako dohvatljivi i tako sami sebe zavaravate da ste napravili nešto veliko – rekao je Kolar te priznao da kad se prvi put sastao s Julijem Domcem, nakon sastanka nije bio u potpunosti siguran da se na našem području mogu ostvariti tako visoki ciljevi koje mu je on prezentirao.

No, kako je rekao Kolar, pokazalo se suprotno. – Danas nakon 15 godina mogu reći da ne samo da smo dostigli te ciljeve, nego smo ih i nadmašili. A nadmašili smo ih na način da je u međuvremenu dobiveno i niz certifikata, i niz nagrada na kojima piše 'Pobjednik'. I ako bih morao jednom riječju opisati našu REGEA-u i ravnatelja Julija Domca s njegovim timom, onda bih ih opisao s riječju 'Pobjednici'. Jer ovo je dokaz da mi znanje, nove tehnologije, nova razmišljanja o korištenju obnovljivih izvora energije možemo, pod navodnicima, 'prodavati' u Zapadnu Europu i u čitav svijet. I da mi nismo samo zemlja sunca i mora u koju će navrviti turisti preko ljeta, nego da možemo stvoriti ustanovu koja će biti generator pozitivnih promjena, generator znanja u kojeg će dolaziti učiti ljudi iz ostalih dijelova svijeta. I sve ono što smo mi ovdje radili prije petnaest, trinaest ili deset godina, sada rade ministarstva kao nacionalne projekte. Jer prve projekte u Hrvatskoj za subvencioniranje izvora obnovljivih izvora energije za kućanstva smo radili mi u Krapinsko – zagorskoj županiji i kompletan projekt je tadašnji ministar preuzeo i prenio ga na područje čitave Hrvatske. I to su vrijednosti koje ostaju i to su vrijednosti koje nas obavezuju da i dalje, konstantno, u nečemu uvijek budemo prvi. Jer to je ono što nas drži i zbog toga često govorim, i to ne bez razloga, da imamo najbolju energetsku agenciju, ne u Hrvatskoj, nego u Europi – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook