Prethodni članak
Sljedeći članak

[EVO KOJE SU KAZNE] Zimska oprema motornih vozila obavezna je od 15. studenoga

Zimska oprema motornih vozila obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja


Zimska oprema motornih vozila obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja.Zimski uvjeti na cestama definirani su u članku 193. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa. Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Prije nego što se uključi u promet vozač motornog vozila dužan je očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kazniti će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom bez zimske opreme u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ili ako upravlja vozilom koje nije očišćeno od snijega, leda i vode.

Zimska oprema propisana je člankom 94. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila na cesti. U rečenom članku se navodi da se:

- pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače,

- pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.

Ovom prilikom je važno istaknuti da zimske gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su gume postavljene, a podaci o tome se nalaze u prometnoj dozvoli.

Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču). Policijski službenici koji prilikom nadzora prometa zatekne, za vrijeme nastupa i trajanja zimskih uvjeta na cestama, vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, naredit će vozaču da prekine kretanje vozilom i da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač ne postupi sukladno naredbi policijskog službenika, vozilo će bit isključeno iz daljnjeg prometovanja tako dugo dok se na vozilo ne postavi zimska oprema. Prilikom isključenja ovakvog vozila iz prometa, policijski službenik će privremeno oduzeti registarske pločice.

Policijski službenik će iz prometa isključiti i vozilo na kojem su neispravni brisači vjetrobranskog stakla u vrijeme vožnje po kiši i snježnim padalinama (predviđena novčana kazna od 700,00 KN), te ukoliko su zimske gume oštećene ili dotrajale (predviđena novčana kazna od 1.000,00 KN).

Upravljanje motornim vozilom za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama

Vozačima motornih vozila prilikom vožnje na kolniku prekrivenom snijegom i policija savjetuje:
- prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti,
- povećaju razmak između vozila,
- upale svjetla na vozilu,
- izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja,
- izbjegavaju pretjecati vozila ispred,
- pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da ćete skrenuti vozilom,
- prilikom vožnje unazad obavezno uključe sva četiri pokazivača smjera,
- prije samog početka vožnje obavezno s vozila (krov, stakla. svjetla) očiste sav snijeg, led i vodu,
- u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postave trokut i koriste reflektirajući prsluk,
- obavezno poštuju prometne znakove, i znakove policijskih službenika, a posebice one koji se odnose na ograničenje brzina kretanja, zabrane pakiranja i zaustavljanja, korištenje zimske opreme i koji reguliraju promet na raskrižjima.

Zimska oprema vozila obavezna je na određenim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj.
U Narodnim novinama broj: 145/2013. obavljena je Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.Ovom Odlukom taksativno su navedene pojedine dionice autocesta, državnih i županijskih cesta na kojima je obavezno korištenje zimske opreme motornih vozila.
Zimska oprema motornih vozila obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja.

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske zimska oprema u navedenom razdoblju obavezna je na dionici autoceste A2 Zagreb-Macelj i na državnoj cesti D1 Zagreb-Macelj.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora NOVIGRAD i odmorišta VUKOVA GORICA u smjeru Dubrovnika. Molimo korisnike za strpljenje. Prometna nesreća na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvora BREZNIČKI HUM i čvora KOMIN...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program