Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvadeset novih majstora primilo diplome: 'Obrtnici su najžilaviji dio gospodarstva naše županije'


Diplome za svoje položene majstorske ispite danas je primilo 20 majstora obrtnika u 11 zanimanja. Majstorske diplome za 2 automehaničara, 1 bravara, 2 elektroinstalatera, 5 frizerki, 1 elektromehaničara, 1 instalatera grijanja i klimatizacije, 1 kozmetičara, 2 soboslikara – ličioca, 2 stolara, 2 strojobravara te 1 vodoinstalatera – instalatera grijanja klimatizacije u prostorima Obrtničke komore KZŽ uručili su župan Željko Kolar, predsjednik OKKZŽ Nenad Kučiš i potpredsjednik Komore Marko Jelenić.

Jedan od novih majstora zanata, Robert Draganić, u ime svih dobitnika majstorskih diploma zahvalio je Obrtničkoj komori i svima koji su uložili svoj trud da bi se stekle ove titule majstora obrta. – Polaganjem ispita dokazali smo da vjerujemo u cjeloživotno obrazovanje, da ulažemo u razvoj obrtništva i gospodarstva. Svega ovog ne bi bilo da nije bilo naših majstora i stručnih učitelja koji su nas poučavali i podržavali u obrtničkom zvanju, a mi ćemo sada biti spremni nastaviti prenositi to znanje i vještine na mlađe generacije – rekao je Draganić.

Da je upravo prenošenje znanja i vještina na mlađe generacije sada nova odgovornost ovih majstora, istaknuo je i predsjednik OKOKZ Nenad Kučiš. – Dobivanje majstorskih diploma omogućava samostalno otvaranje i vođenje obrta te dobivanje dozvole za prijem naučnika. Iako su ove diplome materijalni dokaz da su dostigli vrhunac u svojoj struci, to ne znači da će time stati njihovo učenje i usavršavanje, ali i prenošenje znanja i vještina na mlađe generacije – rekao je Kučiš te istaknuo kako obrtništvo čini najžilaviji dio gospodarstva naše županije, gdje je s 31.10. 2999 registriranih obrta, što je za 102 obrta više nego lani, a ukupni broj obrtnika i zaposlenih u obrtima je 6577.

Na majstorskim ispitima čestitao je i župan Željko Kolar. – Ova kriza koja nas je pogodila, pandemija, dva potresa, pa i nesretni rat, dovela je do toga da smo počeli cijeniti ono što se radi vlastitim rukama. Shvatili smo da bez vlastite proizvodnje i vlastitih ljudi koji znaju struku ne da ne možemo napredovati, nego ne možemo ni funkcionirati. Također, shvatili smo i da te ljude, koji imaju ta znanja, moramo pošteno platiti za njihov rad, pa smo se s dna ljestvice po prosječnim plaćama u posljednje četiri godine digli među prva četiri mjesta, što nam daje za pravo da u budućnosti možemo očekivati više učenika i učenica koji će se odlučiti za takva zanimanja – rekao je Kolar.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook