Prethodni članak
Sljedeći članak

[DAN JEDINSTVENOG EUROPSKOG BROJA 112] Njih zovemo kada smo u nevolji i kada nam treba pomoć

U 2019. godini u Županijskom centru 112 zaprimljeno je 26 669 poziva


U Županijskom centru 112 Krapina  danas je obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Obilježavanju dana 112 prisustvovali su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, voditelj službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i predstavnici žurnih službi KZŽ.

U 2019. godini u Županijskom centru 112 zaprimljeno je 26 669 poziva. -Broj 112 funkcionira od 2005. godine, a građani ga mogu nazvati u slučaju ugrožavanja ljudskih života, imovine i okoliša. Naši operateri u centru 112 će sve poduzeti da pomognu pozivatelju tako da ga preusmjere i da mu se pruži adekvatna pomoć. Broj je već dulji niz godina u upotrebi i on je prepoznatljiv, a pogotovo velika prednost broja je ta da pozivatelj ne treba poznavati teritorijalnu i strukovnu nadležnost žurnih službi. Operateri u centru filtriraju pozive na namjenske, koji su nam bitni za hitne službe,  i na nenamjenske i zlonamjerne. Također jedna velika prednost je ta što se mogu primati pozivi na stranim jezicima i to je zasada na 6 stranih jezika. Služba civilne zaštite Krapina teritorijalno pokriva područje KZŽ, a spada prema regionalnoj razini na Područni ured civilne zaštite Varaždin i dalje prema Ravnateljstvu civilne zaštite unutar MUP-a – istaknuo je Josip Cigula,  voditelj civilne zaštite Krapina i dodao kako Služba civilne zaštite Krapina ima dva odjela, županijski centar 112 i odjel inspekcije.

 Župan Željko Kolar čestitao je djelatnicima ŽC 112 njihov dan te zahvalio na obavljanju tako odgovornog posla. - Oni obavljaju jedan veliki i odgovorni posao jer u trenucima neke velike nesreće možda su sekunde te koje odlučuju o posljedicama te same nesreće tako da je ta uigranost hitnih službi, nakon dojave 112 prema hitnoj, vatrogascima, MUP-u i HGSS izuzetno bitna. Veoma je bitna ta prva reakcija, to smo sad vidjeli sad s potresom koji je bio sa epicentrom 6 kilometara od Marije Bistrice gdje smo imali i nešto malo štete na objektima, nešto panike, evakuacije školske djece i nekih ljudi iz određenih prostora. Izuzetno je bitno da smo mi u takvoj situaciji bili odmah na terenu, da smo bili u kontaktu sa ljudima, da smo odmah procijenili da li moramo dizati dalje ostale službe,da smo preventivno odmah djelovali. Trebalo je umiriti djecu, vidjeti da li su sposobna završiti nastavu, hoćemo li imati drugu smjenu, osigurati njihov prijevoz do kuće, obavijestiti sve roditelje koji su u panici zvali...Sve su to stvari koje su izvanredne i to su stvari o kojima se ovako u svakodnevnom životu ne razmišlja, međutim svi koji su vezani za žurne službe i za naš stožer, mi o tome moramo razmišljati upravo onda kad se ništa ne događa jer onda kad se nešto dogodi, onda ne smijemo razmišljati, tad moramo djelovati – kazao je župan.

 Također, župan je rekao kako je sazvao stožer civilne zaštite zbog koronavirusa kako s Općom bolnicom Zabok, Crvenim križem i sa svim ostalim službama kako bi vidjeli koje su sve preporuke i koje sve aktivnosti se moraju obaviti  na temelju naloga kojeg su dobili od Ministarstva zdravlja s jedne strane, a sa druge strane da  se obavijeste građani o brojevima na koje se mogu javiti, od epidemiološke službe pa do same hitne službe i bolnice. -Mi smo osigurali jedno vozilo hitne koje bi bilo za prijevoz oboljelih ili potencijalno zaraženih osoba korona virusom. Četiri prostorne jedinice smo rezervirali u OB Zabok za tu namjenu, Jednostavno smo željeli poručiti građanima da nema potrebe za nikakvom panikom ali da smo spremni u slučaju da se koronavirus pojavi na području KZŽ. Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović također se obratio prisutnima i zahvalio na obavljanu tako odgovornog posla.

 Dodajmo i kako je zaključkom Vlade RH 02. kolovoza 2018. o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, Državni ured za zaštitu i spašavanje pripojio Ministarstvu unutarnjih poslova. Uredbom o unutarnjem ustrojstvu MUP-a , u MUP-u je ustrojeno Ravnateljstvo civilne zaštite koje je preuzelo poslove bivše DUZS.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Moguće su poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja u koloni na pojedinim dionicama autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, gradskim prometnicama i obilaznicama te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program