Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar zatražio očitovanje ministra Božinovića o raspodjeli vatrogasnila vozila

Molim Vas decidirani odgovor – ime i prezime osobe ili osoba koje su donijele odluku da se ne prihvati prijedlog zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ, posebice zbog činjenice da su prihvaćeni prijedlozi zapovjedništava vatrogasnih zajednica iz svih drugih županija, stoji u dopisu župana


Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar uputio je dopis ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, vezano za način raspodjele vatrogasnih vozila kroz projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH. Naime, iako je prijedlog VZ KZŽ bio da nova vozila dobe javne vatrogasne postrojbe u Krapini i Zaboku, donijeta je odluka prema kojoj vatrogasna vozila dobivaju DVD-i Krapina, Đurmanec, Zlatar i Konjščina. Zbog te odluke vodstvo VZ KZŽ i župan sazvali su i konferenciju za medije. Župan je najavio i da će poslati dopis te tražiti očitovanje ministra MUP-a da mu javno odgovori tko je odlučio drugačije.

Prenosimo dopis u cijelosti:

Poštovani ministre Božinović,

ovim putem obraćam Vam se kao župan Krapinsko – zagorske županije, sa zakonskim ovlastima imenovanja županijskog vatrogasnog zapovjednika. Najprije bih Vam želio čestitati na tome što su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova prepoznali važnost projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH”, koji se realizira u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine, a zahvaljujući čemu će vatrogasnim postrojbama i vatrogasnim društvima na području Republike Hrvatske biti dodijeljeno preko 90 novih vatrogasnih vozila. Ova odluka ukazuje na to da cijenite i poštujete vatrogasce i njihov rad, njihovu nesebičnost, spremnost i predanost u obavljanju posla zaštite ljudi i imovine.

Ujedno je vidljivo i da ste svjesni činjenice da razina njihove opremljenosti mora biti bar približna njihovoj osposobljenosti, znanju i stručnosti, koje je na zavidnoj razini. Te činjenice svjesni smo i mi u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja za potrebe vatrogastva godišnje iz proračuna izdvaja 1,67% nenamjenskih sredstava, što je iznad 1% propisanih zakonom. Na području Krapinsko – zagorske županije gotovo da i nema obitelji koja nije imala ili nema člana obitelji koji je vatrogasac ili vatrogaskinja, zbog čega slobodno možemo reći da je kod nas vatrogastvo zapravo način života.

Nastavno na temu, Hrvatska vatrogasna zajednica (u prilogu dopis predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera) uputila je 18. siječnja 2019. godine dopis svim županijskim vatrogasnim zajednicama na području RH da pošalju svoj prijedlog oko dodjele vozila. Zapovjedništvo Vatrogasne zajednice KZŽ jednoglasno je donijelo prijedlog oko dodjele 4 nova vatrogasna vozila, koji je 30. siječnja 2019. godine proslijeđen Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici (prijedlog zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ u privitku). Međutim, prema planu raspodjele novih vatrogasnih vozila (u privitku), vidljivo je da ona neće biti raspoređena sukladno prijedlogu zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ.

 Stoga Vas molim (tražim) da nas obavijestite tko je osoba koja je donijela odluku o tome, koji je razlog da se ne prihvati prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjedništva Krapinsko – zagorske županije. Znači li to da ta osoba smatra da županijsko vatrogasno zapovjedništvo KZŽ nije dovoljno stručno, sposobno ili kvalificirano, ili su u ovom konkretnom slučaju vrijedili neki drugi kriteriji, odnosno da li se politika ovdje stavila ispred struke?

Molim Vas decidirani odgovor – ime i prezime osobe ili osoba koje su donijele odluku da se ne prihvati prijedlog zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ, posebice zbog činjenice da su prihvaćeni prijedlozi zapovjedništava vatrogasnih zajednica iz svih drugih županija, a u rijetkima uz minimalne korekcije (jedno vozilo) - jedino je prijedlog zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ u potpunosti odbijen. Tko će preuzeti odgovornost za funkcioniranje sustava?

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju u cijeloj zemlji. Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka pa policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove i na kontrolnim punktovima mog...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program