Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] NEUSTRAŠIVA BAKA TEREZIJA (87): Sama sam porodila teleka Juru!

Terezija Jurak osvojila nas je svojom vedrinom, ali i pričom o vještom poduhvatu


Do kuće broj 123 u Zagorskim Selima, podno Brezakovca, teško je, osobito zimi, doći puteljkom koji,premda većinom asfaltiran, ima i dionice pod makadamom. Ovaj brijeg poznat je i po čestim klizištima. Unatoč svemu, stigli smo do posjeda Terezije Jurak, 87-godišnje bake, udovice koja živi sama, ali ne u samoći, jer ima nekoliko dobrih prijateljica, osobito Dragicu Zgorelec.

Marljiva i dobra
- Baka Terezija je rođena 6. 12. 1932. i jedna je od najstarijih žena u općini Zagorska Sela. Znamo je kao čilu, marljivu i dobroćudnu osobu koja unatoč godinama obavlja sve poslove u kući, vrtu i štali u kojoj ima kravu i tele, svinju i kokoši - hvali je gospođa Zgorelec. Udala se za 4 godine starijeg Viktora Juraka. Kaže da je tih 60-ak bračnih godina bila sretna s njim jer je bio vrijedan i dobroćudan muž. - Izgradili smo veliku novu kuću i štalu koja nam je izgorjela, ali smo je obnovili i dalje uzgajali goveda, svinje, perad i obrađivali zemljište. On se bavio i građevinom, a ja sam bila domaćica. Na žalost, prije 7 godina je umro. Ostala sam sama. Sve radim kao i prije, ali sporije jer me bole noge. Bojim se što će biti kad onemočam? Sin jedinac Drago, izučeni elektrotehničar, zaposlen u HEP-u te živi i radi u Zagrebu. Nije se ženio i nemam unuke. Obiđe me vikendom i praznicima. On je jedini nasljednik našeg imanja. Jedanput tjedno me obiđe žena iz "pomoći u kući" – rekla je Terezija.

Primalja za malog Juru
Pitali smo je i o tome o neobičnoj situaciji od prije dva tjedna. - Jesenas sam kupila kravu muzaru koju zovem Beba. Bila je steona i jako prljava pak sam je nekoliko dana prala i češljala te je dovela u normalno stanje. Volim svoje životinje, a s njima ponekad "razgovaram". Naučila sam da se sa domaćim životinjama treba ponašati kao s ljudima. Prije dva tjedna se Beba otelila. Nisam stigla zvati veterinara pa sam pomogla malom Juri da ugleda svijetlost dana. Bio je to vraški težak posao. Plašila sam se da nešto ne krene po zlu, ali sam uspjela i sad je sve u redu - ponosno naglašava 87 – godišnjakinja. Kanili smo baku Tereziju slikati zajedno sa Bebom i lijepim Jurom. No, ništa od toga. Telić je bio vezan lancem podalje od mame jer je previše živahan i svaki ćas je htio sisati i njuškom udarati u vime. Inače, u zimsko vrijeme Terezija ga pušta samo dva puta dnevno što je i dovoljno.
- Jedva čekam proljeće pa da započnem radove u vrtu i na ostalim poljoprivrednim površinama. Uostalom, 87 mi je godina tek - šali se baka Terezija - jedva čekajući da završi ovaj razgovor pa da krene za svojim ne baš lakim poslovima.

Terezija i Dragica

Još članaka iz "Zagorska sela"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A7 između odmorišta VRATA JADRANA i čvora MATULJI u smjeru GP Rupa promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. . Molimo korisnike za strpljenje.  Zbog pojačanog, povremeno gusto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program