Prethodni članak
Sljedeći članak

Top duo stiže u Zabok - ne propustite!


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva vas na koncert Mravunac-Fabijanić 5. listopada u 19, a koji će se održati u Gradskog galeriji Zabok.

Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Kao solist nastupio je uz Zagrebačke soliste, orkestar Zagrebačke filharmonije, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, orkestar Gaudeamus, Windstrings te Art Ensemble NRW.

Dobitnik je brojnih prestižnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava: Rektorova nagrada, laureat međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi (1999.), nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika (2000.), prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran (2003.), nagrada "Darko Lukić" (2003/2004.), diskografska nagrada Porin (2013., 2021., 2022.), Nagrada grada Jastrebarsko (2014.) i dr. Umjetnički je voditelj Jaska art festivala.

Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, gost je profesor na Akademiji umjetnosti Novi Sad i Banja Luka i stalni solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 2021. ravnatelj je Centra za kulturu Jastrebarsko. Do sada je snimio desetak studijskih albuma.

Veliki broj uspješnih nastupa ostvaruje s Papandopulo kvartetom te u duu s Lindom Mravunac Fabijanić. Do sada su snimili dva nosača zvuka: Portreti (izdanje A Classic, 2006. g.) i Playtime (izdanje Croatia Records, 2013. g.), a njihove nastupe publika, kolege i stručna kritika redovito hvale.

"Osim sjajnom virtuoznom tehnikom Nikola Fabijanić osvojio je ljepotom tona i fraze, posebice u središnjem polaganom stavku." (Višnja Požgaj, KULISA.eu, 16. veljače 2009.)

"U Rapsodiji za alt saksofon i orkestar Clauda Debussyja u obradi za glasovir Linda Mravunac Fabijanić je u bogatoj dionici doslovno dočarala orkestar i pružila odličnu podršku sjajnom solistu." (Višnja Požgaj, KULISA.eu, 16. veljače 2009.)

"Nova, neobična kombinacija ta dva instrumenta i skladno muziciranje dvoje darovitih i maštovitih umjetnika istraživača pružilo je nesvakidašnji doživljaj, koji bi mogao nadahnuti današnje skladatelje da napišu nešto izvorno - upravo za taj apartni spoj starog i novog zvuka." (Višnja Požgaj, Matica hrvatska)

"...solist Nikola Fabijanić zadivio je temperamentnom, tehnički dorađenom i izražajnom frazom. Logično i istančano fraziranje, ljepota tona i bogate dinamičke nijanse s razlogom su oduševile publiku." (Aleksandra Mežnarić-Karafin)

"Kopija jednomanualnog talijanskog instrumenta iz 17. stoljeća zazvučala je s očiglednim osjećajem za stilske i izražajne postavke tog majstora i predvodnika čembalističke škole 18. stoljeća" (prilog za emisiju "Sedam dana glazbe" za 11.03.2007. g., urednica: Bojana Plećaš, suradnica: Ana Vidić)

"Sigurna Linda Mravunac Fabijanić za glasovirom pridonijela je odličnu dojmu što ga je tehnički besprijekoran i vrlo muzikalni Nikola Fabijanić ostavio svojim muziciranjem." (Vijenac, broj 267, 27. svibnja 2004.)

"...te posebice sjajnog saksofonista Nikolu Fabijanića u izvedbi šarmantnih Tableaux de Provence Paula Mauricea." (Vijenac Broj 267, 27. svibnja 2004.)

Pijanistica i čembalistica Linda Mravunac Fabijanić već je gotovo trideset godina prisutna na glazbenoj sceni i kritika ju proglašava darovitom i maštovitom umjetnicom. Na svom repertoaru ima skladbe od razdoblja baroka sve do novije literature svjetskih i hrvatskih suvremenika, pri čemu u biografiji bilježi i praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačke soliste, kvartet Papandopulo, Hrvatski barokni ansambl i Varaždinski komorni orkestar, a surađivala je i sa Simfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom te Zagrebačkim komornim orkestrom.

Ovisno o instrumentu na kojem svira, razdoblju koje izvodi ili instrumentima s kojima surađuje, uvijek se prilagođava zvučnim, glazbenim i stilskim zahtjevima te s ukusom aktivno sudjeluje u stvaranju i prezentaciji glazbenih djela slijedeći isključivo i jedino pravilo - glazbeni ukus. U ansamblu Ars longa, koji je nastao kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema baroku, zajedno s kolegama istražuje nepregledno bogatstvo literature za baroknu glazbu koju izvode na autentičnim instrumentima, a od 2000. g. djeluje u duu sa saksofonistom Nikolom Fabijanićem.

Dobitnica je diplome Darko Lukić, a snimala je za Hrvatsku televiziju i radio. Jedna je od osnivača Malog festivala čembala, službena je umjetnička suradnica na Ljetnom glazbenom kampu Maruševec, Školi saksofona u Jaski i Ljetnoj glazbenoj školi u Sinju te natjecanjima Papandopulo i Woodwind & Brass u Varaždinu. Drži seminare o korepeticiji i klavirskoj umjetničkoj suradnji i interpretaciji barokne glazbe. Umjetnička je voditeljica Jaska art festivala. Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook