Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZAVRŠILI PREGOVORI] Došlo do kompromisa sindikata i Vlade


Od 16:30 je u Banskim dvorima trajao sastanak predstavnika školskih sindikata i Vlade koji je završio u ponoć. Na sastanku su bili uz predstavnike sindikata i ministar financija Zdravko Marić te ministar Josip Aladrović rada i mirovinskog sustava. Oko 19 sati sastanku na sastanak je došao premijer Andrej Plenković. Sastanku nije nazočila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Premijer je objasnio koji je prijedlog dan sindikatima. - Od 1.prosinca plaća bi učiteljima i profesorima išla gore za 3 posto, a od 1. siječnja za još dva posto. Tako bi oni već u veljači imali 5 posto veću plaću. Od 1. lipnja 2020. godine dobili bi još dva posto kroz Temeljni kolektivni ugovor i  još 1 posto kroz dodatke, a od 1. listopada plaće bi rasle za još 2 posto – rekao je Plenković i dodao kako želi da se s nastavom počne od petka. Ponuda se ne odnosi na povećanje koeficijenta složenosti poslova od 6,11 % koju su sindikati tražili.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec dao je izjavu nakon premijera Plenkovića. – Vlada je dala ponudila konačno rješenje i mi ćemo sukladno tome dati odluku na izjašnjavanje. Oni koji su štrajkali morat će odlučiti da li je ova ponuda dovoljan motiv da prekinu štrajk – rekao je Mihalinec. Rekao je kako se u srijedu i četvrtak još štrajka dok će trajati izjašnjavanje svih onih koji su bili u štrajku te da će se nakon toga vidjeti hoće li se s nastavom krenuti od petka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook